Odločite se za nakup primerne domene

Izdelava spletne strani je ključni korak za vsakega novega podjetnika. Pred tem pa se bomo morali odločiti za zakup primerne domene. Ta je lahko lokalna ali svetovna. Med obema zvrstema so majhne a pomembne razlike, ki je dobro, če se jih zavedamo. Tako bomo lažje konkurirali na tržišču, kjer se nahaja naša ciljna publika. Obenem bo optimizacija naše strani na spletu veliko lažja in bolj učinkovita, če bomo uporabljali pravo končnico. Zato je dobro, če poznamo glavne razlike med končnicami, saj bomo tako lažje pričeli s poslovanjem.

Domena vrhovne ravni oziroma končnica

Vsako ime spletne strani oziroma domena je sestavljena iz več delov. Vsak izmed sledečih delov določa njeno delovanje:

HTTPS protokol delovanja

To je protokol delovanja spletne strani, ki ga spletni brskalnik potrebuje, da dostopa do vse HTML, CSS in druge računalniške kode. Če uporabljamo SSL certifikat, potem se HTTP protokol spremeni v HTTPS – dodatni S je znak, da je spletna stran zaščitena z močno enkripcijo.

Pred izdelavo spletne strani se moramo odločiti za zakup primerne domene, ki je lahko lokalna ali svetovna.

Poddomena

Poddomena se nahaja takoj za protokolom delovanja in pred dejanskim imenom naše spletne strani. Poddomene lahko ustvarjamo po želi v cPanel ali drugemu vmesniku, če imamo zakupljeno glavno domeno.

Ime Domene

To je ime, ki ga uporablja naša spletna stran. Pravimo mu tudi domena.

Domena vrhovne ravni

Domena vrhovne ravni oziroma končnica je lahko lokalna za uporabo v določeni državi, kot so .hr, .cz, .de, ali pa svetovna, kot sta .com in .org.

Prednosti uporabe lokalne domene

Vsaka država ima določeno svojo končnico oziroma domeno vrhovne ravni za svojo ekskluzivno uporabo. Namenjena je poslovnim in fizičnim osebam. Njena velika prednost je, da ji bolj zaupajo lokalni prebivalci. Omenjena lastnost naredi lokalne domene izredno uporabne za poslovne namene. To je tudi razlog, da se jih priporoča podjetjem, ki bodo poslovala v svoji lokalni državi.

Dober primer tega je, na primer, če želimo ustvariti svojo spletno stran za avtodelavnico. Tako je veliko bolj smiselno, da uporabimo lokalno končnico, saj ne potrebujemo ciljati na občinstvo v drugih državah ali po celem svetu.

Prednosti uporabe mednarodne domene

Mednarodne domene so v obstoju že zelo dolgo časa. Najbolj poznane so .com, .org in .net. Dandanes pa lahko izbiramo tudi med mnogimi drugimi, kar razširi našo možnost izbire. Starejšim domenam vrhovne ravni zaupajo veliki spletni brskalniki. To pomeni, da bo naša stran lažje konkurirala drugim. Je pa res, da je konkurenca s svetovnimi končnicami zelo velika. 

Priporočeno je, da uporabljamo .com in druge končnice v primeru, da želimo ponujati svoje produkte in storitve širšemu svetu. V nasprotnem primeru pa je lokalna domena popolnoma zadovoljiva izbira.

Similar Posts:

Releated

Google oglaševanje je učinkovit način pridobivanja strank

Google oglaševanje je eden izmed najbolj priljubljenih in učinkovitih načinov doseganja potencialnih strank na spletu. Z nameščanjem oglasov na straneh z rezultati iskanja v Googlu in drugih spletnih mestih, lahko podjetja dosežejo ljudi, ki aktivno iščejo njihove izdelke ali storitve. Oglaševanje v Googlu je lahko učinkovit način za usmerjanje prometa na vašo spletno stran, ustvarjanje […]

Koraki pri razvoju spletnih trgovin

Izdelava spletnih trgovin zahteva temeljit premislek in načrtovanje, od izbire prave platforme do vzpostavitve plačilnih vrat. V tem prispevku bomo podali nasvete za tiste, ki šele začenjajo svojo pot razvoja spletne trgovine. Čeprav se vzpostavitev e-trgovine v teoriji zdi odlična zamisel, morate pred začetkom delovanja opraviti nekaj pomembnih korakov. Najprej in predvsem morate ustvariti spletno […]