Mehčanje vode tudi s pomočjo vgrajenih filtrov

Dejstvo je, da je naša voda precej trda. Posledično je delovna doba najrazličnejših gospodinjskih aparatov precej krajša. V kopalnici na primer to dokazujeta pralni ter sušilni stroj. Obenem pa je problem tudi v tem, da takšna voda kazi tudi sam videz armatur, saj se na njih nabira vodni kamen.

Glede na vse omenjeno uporabljamo vse več pripomočkov, ki nam na učinkovit način pomagajo pri preprečevanju nabiranja vodnega kamna. To so zlasti različni filtri, ki se vgrajujejo v hišne vodovodne sisteme. S tem pa je torej omogočeno tudi mehčanje vode.

Mehčalci vode omogočajo odstranjevanje kalcija iz vode

Kaj povzroča vodni kamen

Trda vode oziroma mehčanje vode je seveda povezano z nastankom vodnega kamna. In kaj pravzaprav povzroča tovrstni kamen? Povzročajo ga mineralne snovi, kalcijevi ter magnezijevi hidrogenkarbonati iz dolomita in apnenca. Voda jih namreč raztaplja med potjo do vodnih zajetij in naprej do uporabnikov. Vodni kamen se posledično dan za dnem nabira v ceveh vodovodne napeljave, na kopalniških kadeh, v pralnem stroju, sanitarni keramiki. Maši cevi, povzroča slabši pretok vode in še druge številne nevšečnosti.

Vodni kamen se izloča s pomočjo višanja temperature. Posledično ga lahko najpogosteje zasledimo na grelnikih, ceveh bojlerjev ter drugih gospodinjskih aparatih, kjer se uporablja zlasti topla voda. Posledica trde vode je torej nalaganje apnenca v ceveh, na pipah, grelcih, posodah, kozarcih ter še kje. Da bi to težavo rešili, je potrebno mehčanje vode.

Filtri za učinkovito mehčanje vode

Količina vodnega kamna se lahko na dovolj učinkovit način zmanjša s pomočjo vgradnje različnih vodnih filtrov. Njihova sestava pa tudi delovanje je odvisno predvsem od namena uporabe vode. Ena od možnosti je na primer kemično mehčanje vode. To lahko uporabimo v gospodinjstvih, kljub temu da je namenjeno preprečevanju trde vode v industriji.

Sicer pa se za mehčanje vode v prehrani najpogosteje uporabljajo tako imenovani polifosfatni mehčalniki. Ti so v obliki posebnih kristalov, prahu ali pa v tekočem stanju. Mehčala v vodi učinkovito zavirajo rast kristalov ter izločanje apnenca. Potrebno pa je dodati, da so učinkoviti le do temperature 55 stopinj Celzija.

Za učinkovito mehčanje vode prav tako lahko poskrbijo naprave s permanentnimi magneti. Ti namreč začasno razmagnetijo raztopljene delce raznih snovi v vodi.

Similar Posts:

Releated

Previdnost pri nakupu nepremičnine

Nakup ali prodaja nepremičnine je kompleksen pravni posel, ki zahteva posebno pozornost tako posameznikov kot tudi podjetij. Za izogibanje morebitnim težavam je priporočljivo izvesti nakup s pomočjo pravnega strokovnjaka, ki bo preveril podatke o nepremičnini in pripravil ali pregledal ustrezno kupoprodajno pogodbo. Similar Posts: Vsestranska uporaba destilirane vode Sodobne kuhinje so več kot samo prostor […]

Vrhunska vsestranskost in estetika akrilnega stekla

Pleksi steklo, znan tudi kot akrilno steklo ali akrilna plastika, predstavlja material, ki se včasih imenuje tudi polimetilmetakrilat (PMMA). Kljub raznolikim imenom gre za isti material, ki najde številne uporabe, še posebej pa se uveljavlja kot odličen nadomestek za klasično steklo, predvsem v gradbeništvu. Njegova prozorna struktura ga uvršča med priljubljene izbire. Similar Posts: Vsestranska […]