Kako gojiti resasti bradovec?

Gojenje lahko poteka v zaprtih prostorih ali na prostem, vendar če živite na območju, kjer resasti bradovec ali Hericium erinaceus raste naravno, je bolje, da se odločite za gojenje na prostem kot v zaprtih prostorih.

Za gojenje Hericium erinaceus v zaprtih prostorih iz kompleta priporočamo uporabo naslednjega:

  • žagovino
  • vermikulit
  • moka iz rjavega riža
  • kozarec in pokrovček (raje s širokim ustjem, da se goba ne bi zataknila).

Če gojite resasti bradovec iz kompleta za gojenje, so navodila naslednja:

Sterilizirajtevse, kar se bo uporabljalo z vrelo vodo. V kozarec dodajte vermikulit, nato pa nanj dodajte še micelij (ko je micelij v kozarcu, mora biti bele barve). Riževo moko pasterizirajte tako, da jo za 2 ali 3 ure postavite v pečico pri 80 stopinjah celzija. Poskrbite, da bodo kozarci med tem postopkom pokriti s pokrovčki. Polovico kozarca (ali do 1/3, če uporabljate širok kozarec) napolnite z rjavo riževo moko in jo rahlo pretresite. Na dno naslednjega kozarca dajte pest suhe rjave riževe moke, nato pa nanjo ponovno položite žagovino kot prej. Ta korak ponavljajte, dokler ne napolnite vseh kozarcev do polovice ali tretjine, odvisno od njihove velikosti. Preden zaprete kozarec s pokrovčkom, ga prekrijte z aluminijasto folijo. Tako boste preprečili kakršno koli onesnaženje iz zunanjega zraka, dokler ne bo goba začela rasti. Ko goba začne rasti, odstranite aluminijasto folijo in ga postavite na suho mesto.

Resasti bradovec ima nevroregenerativne lastnosti.

Čeprav so koristi gobe resasti bradovec Hericium Erinaceus (H. erinaceus) že stoletja dokumentirane v starodavnih kitajskih in japonskih besedilih, se je priljubljenost te gobe začela povečevati šele pred kratkim, ko je več sodobnih znanstvenih študij pokazalo, da je učinkovita pri zdravljenju tesnobe in izboljšanju razpoloženja. O bolj specifičnih nevrokemičnih razlogih, ki pojasnjujejo, kako ta goba vpliva na aktivnost nevrotransmiterjev, bomo govorili v nadaljevanju članka.

Če si podrobneje ogledamo fizično sestavo H. erinaceus, lahko vidimo, da je zelo podobna svojemu soimenjaku: ježku. Bodice te gobe so podobne tistim na ježku, površina pod zunanjo plastjo je na videz zelo podobna možganskemu tkivu. Ta videz ne sme biti presenečenje, saj je znanstveno dokazano, da ima H. erinaceus živčno-regenerativne lastnosti, ki so koristne za ljudi z nekaterimi oblikami demence, kot je Alzheimerjeva bolezen. Resasti bradovec namreč vsebuje spojine, ki naj bi zagotavljale zaščito živcev pred oksidativnim stresom in poškodbami zaradi toksinov ali poškodb zaradi poškodbe glave ali možganske kapi. Te zaščitne učinke so opazili tudi v zvezi z zdravjem človeških možganov, saj bi lahko pripomogel k izboljšanju izgube spomina in preprečil nevrodegeneracijo.

Glavne spojine, ki jih najdemo v H. erinaceus, so polisaharidi hericenoni in erinacini, triterpenoidi, steroidi, aminokisline, vključno z L-ornitinom, encimi, povezani z živčnim rastnim faktorjem (NGF), metaboliti peroksida ergosterola, spojine selena, znane tudi kot fitokelatini, ki pomagajo ščititi celice pred oksidativnim stresom. Od teh snovi, ki jih predlaga znanstvena literatura, naj bi bile kisline glavne aktivne sestavine, ki stojijo za ugodnimi učinki te gobe na duševno počutje.

Similar Posts:

Releated

Starostna slabovidnost ali presbiopija

Starostna slabovidnost kot normalni fiziološki pojav

Starostna slabovidnost ali presbiopija je povsem normalen fiziološki pojav. Običajno se pojavi okoli 40. leta starosti. Zanjo je značilen zamegljen vid pri branju, pri delu z računalnikom oziroma pri vsem bližinskih delih. Doleti pa prav vsakega človeka, ne glede na to, ali je kdaj koli že imel težave z očmi ali ne. Tudi osebe, ki […]

Oralna kirurgija vključuje različne vrste posegov na zobeh

Obstajajo številni razlogi, zaradi katerih lahko potrebujete kirurški poseg v ustni votlini. Morda jo boste potrebovali za odstranitev modrostnih zob, odpravo težav s čeljustjo ali zdravljenje poškodbe. Oralna kirurgija vam lahko pomaga tudi, če imate bolezen, ki prizadene usta ali zobe. Similar Posts: Katero kosilnico izbrati? Kako izbrati ustrezne omarice za našo kopalnico? Tosc (2275 […]