registracija domene

Domena kot del spletnega naslova

Domena velja za del spletnega naslova, obenem predstavlja povsem unikaten naslov. Preko njega spletni uporabniki torej lahko dostopajo do spletne strani. Domena je sestavljena iz znakov, ki morajo ustrezati nekaterim pogojem. To pomeni na primer, da ne sme biti zasedena ali rezervirana, da mora vsebovati le dovoljene znake, dolžina niza mora biti vsaj dva ter ne več kot 63 znakov.

Prav tako prvi ali zadnji znak domene ne sme biti vezaj, na tretjem ter četrtem mestu prav tako ne sme biti dveh vezajev. Pogojev je kar nekaj, prvi pa vsekakor narekuje, da se vedno preveri domeno, če je zasedena ali rezervirana. Pomemben del predstavlja tudi sama registracija domene, ki pa je pravzaprav dokaj preprosta, potem ko se upošteva prav vse omenjene pogoje.

Kaj so vrhnje domene?

Ko se boste soočali s pojmom domena, ker boste morda želeli ustvariti svoje spletno mesto oziroma stran, se boste srečali tudi s pojmom vrhnja domena. Ta se deli na generične ter nacionalne domene. Med generične sodijo domenske končnice, ki so povsem splošne narave. Sem sodijo na primer končnice .net, .com, .info, .biz. Navadno gre v tem primeru za tri ali pa za veččrkovne domene.

registracija domene
Pomemben del predstavlja tudi sama registracija domene, ki pa je pravzaprav dokaj preprosta.

Za nacionalne vrste domen pa je značilno, da so sestavljene samo iz dveh črk ter predstavljajo torej vrhnjo domeno določene države. Naša domenska končnica je tako .si. Za Hrvaško je .hr, za Nemčijo .de, za Avstrijo .at, za Italijo .it, za Švico .ch.

Kako izbrati ime za domeno?

Najprej se torej preveri domeno, če je ta sploh prosta oziroma ali je rezervirana. Nato se lahko odločimo za ime, ki smo ga imeli v mislih. Vedeti pa je treba, da je samo ime domene izjemno pomembno. Predstavlja namreč ime spletne strani oziroma organizacijo nekega podjetja, projekta, bloga, produkta.

Ime domene mora biti v prvi vrsti za uporabnika kar se da prijazno, sugestivno ter je dobro, da je lahko zapomnljivo. Naši šumniki bi morda v domeni lahko predstavljali težavo, ker takšnih znakov uporabniki iz drugih jezikovnih okolij načeloma ne poznajo ter jim pri vpisovanju lahko predstavljajo prevelike težave.

Kako izbrati idealno domeno za vašo spletno stran?

Kaj je registracija domene in kako poteka?

Lastnik domene postanemo lahko samo tako, da domeno zakupimo oziroma opravimo njeno registracijo. Omenili smo, da je registracija domene precej preprost postopek. Slednji je dobro opisan tudi na spletu.

Similar Posts:

Releated

Sodobni pristopi in najboljše prakse pri spletnih trgovinah

Izdelava spletnih trgovin je zahtevna in kompleksna naloga, ki zahteva celovito razumevanje vseh potrebnih korakov, od same ideje pa do sprejema prvega spletnega naročila. Brez ustrezne priprave in razumevanja procesa je težko doseči uspeh na konkurenčnem spletnem trgu. Similar Posts: Izdelava spletne strani je povezana s spletnim gostovanjem Enostaven postopek registracije nove domene Poceni nakup […]

Vse o Instagramu – ključne informacije in nasveti za uspeh

Instagram je postal ena izmed najbolj priljubljenih družbenih platform v sodobnem svetu, ki ima izjemen vpliv na način, kako ljudje delijo trenutke svojega življenja, komunicirajo in se izražajo. S svojo preprosto in intuitivno uporabo ter vizualno naravnanostjo je Instagram privabil ogromno število uporabnikov, vključno z običajnimi posamezniki, podjetji in vplivneži. Razumevanje delovanja Instagrama ter učinkovitih […]