Zdrava stevia kot naravni nadomestek sladkorja

Zdrava stevia kot naravni nadomestek sladkorja

Rastlina stevia izvira iz Južne Amerike in je del družine sončnic, njeni listi pa so naravno sladki. Staroselci v Paragvaju so njene liste zaradi sladkega okusa žvečili in jih tudi uporabljali za naravno sladkanje pijač. Listi rastline vsebujejo steviol glikozide, pri čemer rastlina vsebuje kar devet različnih vrst te snovi. Vsak steviol glikozid ima svoj edinstven sladkast okus, pri čemer je intenzivnost sladkosti lahko od 200 do 300 krat večja kot pri navadnem sladkorju.

Posebnost tega naravnega sladila je v tem, da ne vsebuje ogljikovih hidratov in nima popolnoma nič kalorij. Že vrsto let se stevia uporablja v živilih in pijačah, na voljo pa so tudi naravna sladila, ki jih v spletni trgovini Hiša zdravja prodajajo v obliki prahu ali tablet. Sladila ne vsebujejo primesi, saj zadržujejo sto odstotni izvleček steviol glikozida.

Stevia se pridobiva iz izvlečkov listov

Da bi lahko sprostili sladkobo iz listov rastline, se morajo steviol glikozidi ekstrahirati in očistiti. Na podoben način pridobivajo tudi saharozo oziroma navadni sladkor iz sladkornega trsa ter naravni ekstrakt vanilje iz vaniljevih zrn.

naravno sladilo Stevia
Stevia je naravno sladilo

Sladke sestavine na koncu postopka ekstrakcije in čiščenja ostajajo v prvotni obliki oziroma obliki, ki jih najdemo v listih. V postopku ekstrakcije nastane izvleček, ki je zelo čist in nima primesi, zato stevia ohranja zdrave lastnosti in kot taka predstavlja odličen nadomestek običajnemu sladkorju.

Stevia v primerjavi z namiznim sladkorjem

Ker je naravno sladilo stevia mnogo slajše od navadnega sladkorja, ga količinsko ni potrebno uporabiti toliko, kot če bi v pijačo ali hrano dali navadni sladkor. Na primer, za sladkanje zadostuje 4,2 grama namiznega sladkorja ter le 1 gram sladila brez kalorij. V opisanih vrednostih vsebuje navadni sladkor 16 kalorij, 4 grame ogljikovih hidratov in 4 grame sladkorja. Vsi ogljikovi hidrati in kalorije pa izvirajo iz sladkorja.

naravno sladilo Stevia
Stevio lahko dobite v kapsulah ali v prahu

Na drugi strani naravni nadomestek sladkorja ne vsebuje kalorij, le 1 gram ogljikovih hidratov in 1 gram sladkorja. Hkrati to pomeni, da ima naravno sladilo ničelni glikemični indeks in je popolnoma brez energijske vrednosti.

Stevia pomaga pri nadziranju glukoze v krvi

Zaradi brez kaloričnosti in ničelnega glikemičnega indeksa nudi naravno sladilo odlično alternativno navadnemu sladkorju, zato je primerno za uživanje tudi za ljudi, ki morajo nadzorovati nivo sladkorja v krvi ali pa želijo shujšati. Ljudje s sladkorno boleznijo lahko sladkajo hrano, ne da bi morali pri tem paziti na vnose.

Pri tem je pomembno to, da stevia po vnosu v telo ne vpliva na nivo glukoze v krvi, prav tako ne ne raven inzulina in krvni tlak. Na drugi strani je naravno sladilo celo priporočljivo za uravnavanje krvnega sladkorja, saj ga po uživanju obroka celo znižuje.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.