Priprava domačega bezgovega sirupa

Priprava domačega bezgovega sirupa

Bezgov sok je napitek, brez katerega si težko predstavljamo osvežitev v vročih poletnih dneh. Enostavno se napitek zelo lepo poda k vsem mogočim poletnim aktivnostim, seveda pa ga lahko pijemo tudi kar tako. Ena največjih prednosti, ki jih ima bezgov sirup, je namreč ta, da ga dokaj enostavno pripravimo tudi v večjih količinah, poleg tega je precej trajen, če ga znamo pravilno ustekleničiti.

Rezervirajte si prve poletne dni za nabiranje bezga in pripravo sirupa. Ni treba vložiti veliko časa ali denarja, medtem ko si lahko v vsakem primeru obetamo zelo dober rezultat. V mnogih gospodinjstvih je priprava sirupa že tradicija, ki učinkovito premaguje poletno vročino. Če se čelo poletje hladimo z domačim napitkom, ki smo ga pripravili sami, pa bo zadovoljstvo še toliko slajše.

Nabiranje cvetov

Bezeg začne cveteti ob koncu pomladi, cvetove nabiramo praviloma junija. O tem se moramo seveda odločiti na podlagi sezone, pomembna je tudi lega rastlin, saj ta vpliva na začetek cvetenja. Cvetove nabiramo le takrat, ko so povsem razcveteni, torej na vrhuncu cvetenja. Za najboljši učinek se priporoča nabiranje v sončnih dneh, najbolje je, da se ponje odpravimo ob sončnem vzhodu ali v zgodnjem jutru.

Nabiramo le košate, zdrave in čiste cvetove. Preverimo, da niso cvetov morda napadle uši. Prav tako je pametno cvetove pred uporabo seveda dobro očistiti.

Priprava sirupa

Recepti za pripravo bezgovega sirupa se v nekaterih detajlih razlikujejo, a vsi predstavljajo podoben postopek. Lahko si torej privoščimo nekaj eksperimentiranja, predvsem s količino cvetov in sladkorja, kar vodi do bolj ali manj sladkega in izrazitega okusa. Prav tako različni recepti predstavljajo različne tehnike, ki vplivajo na končni rezultat, tu veliko vlogo igrajo izkušnje.

Običajno se priporoča uporaba 10 velikih cvetov na liter vode, lahko pa tudi več. Cvetove namočimo v vodo za 24 ur, nato precedimo in dodamo kilogram sladkorja na liter vode in okoli 30 gramov citronske kisline na liter vode. Mešanico dobro premešamo, da se sladkor povsem stopi, nato pa s pripravljenim bezgovim sirupom napolnimo steklenice. Pazimo, da steklenice napolnimo do vrha in tesno zapremo, sirup pa shranjujemo na temnem in hladnem.

Uživanje bezgovega soka

Tako pripravljen bezgov sirup je izvrstna osvežitev v vročih poletnih dneh. Zmešamo ga z vodo, pri čemer lahko razmerje poljubno spreminjamo in dosežemo bolj ali manj sladek napitek. V poletni vročini lahko dodamo še kakšno kocko ledu ali pa rezino limone, zelo dobro se v kozarcu znajdejo tudi lističi mete ali melise. Gre za zelo osvežilno pijačo, ki navdušuje staro in mlado, ni pa nujno, da jo uživamo le v poletnih dneh – dobro zatesnjene steklenice bezgovega sirupa bodo ohranile vsebino svežo tudi več mesecev, tako da lahko v začetku poletja pripravimo veliko zalogo sirupa za celo leto!

Predpasniki se večinoma uporabljajo pri kuhanju, so pa uporabni tudi še v drugih situacijah. Večina predpasnikov, ki so na voljo na tržišču, je narejenih iz blaga. Običajno je to bombaž ali pa umetna mešanica. Preberi več …

Načini, kako si pomagati pri nespečnosti brez zdravnika. Prepričana sem, da pravo razmerje zelišč in načina življenja vodi v deželo sanj. Preberi več …

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.