Transportiranje vode z alkaten cevmi za vodo in druge medije

Transportiranje vode z alkaten cevmi za vodo in druge medije

Cevi iz polietilena so namenjene transportu različnih medijev in sicer pitni vodi, deževnici, odpadni vodi, plinu in kanalizaciji. Uporabljajo se tako v poslovne kot tudi privatne namene. Včasih so bile alkaten cevi dobavljive samo za podjetja v večjih količinah, danes pa jih lahko kupijo tudi privatna gospodinjstva. Prednost alkaten cevi je v tem, da do dolgoobstojne in odporne proti koroziji. 

Prednost alkaten cevi pred jeklenimi cevmi

V preteklosti so za transport različnih medijev uporabljali jeklene cevi, ki pa imajo kratko življenjsko dobo.  Danes raje uporabljajo polietilenske alkaten cevi, ki so boljše od jeklenih, ker:

  • So odporne proti koroziji,
  • Imajo dolgo življenjsko dobo,
  • So fleksibilne in upogljive,
  • So enostavne za transport in namestitev,
  • So lažje,
  • Imajo nižjo mehansko obrabo,
  • Omogočajo trajno tesnost cevnih sistemov.
Danes raje uporabljajo polietilenske alkaten cevi, ki so boljše od jeklenih

Polietilenske cevi prihranijo veliko denarja

Zaradi odpornosti na korozijo, so alkaten cevi odlične za namestitev tako v privatnih gospodinjstvih, kot tudi v podjetjih. PE cevi omogočajo nizke stroške vzdrževanja in zelo dolgo dobo uporabe. Ker so fleksibilne in lahko upogljive zagotavljajo uporabo manjšega števila spojev, kar omogoča lažje in hitrejše polaganje. Dodatno so alkaten cevi zelo odporne na zemeljske premike in posedanja. To pride še posebej do izraza v primeru obnove dotrajanih cevovodov. Ker je cevna instalacija lahka, omogoča polaganje z manjšim številom delavcev. To pomeni tudi dolgotrajni prihranek v primeru obnove dotrajanih cevovodov.

Boljša kemična obstojnost cevnega sistema

Poleg cenovnega prihranka je odlična prednost alkaten cevi v tem, da so odporne na kemične snovi. Odlično se obnesejo proti kislinam, lugu in topilom. Slednja hitro načnejo jeklene cevi, a ne prizadenejo PE cevja.

Enostavna namestitev in spajanje cevi

Poleg same lahke teže je dodatna prednost alkaten cevi v tem, da se enostavno navijejo na kolute. Pri montaži pa se hitro in enostavno spajajo tako z varjenimi, kot tudi mehanskimi spoji. Namestitev PE cevi v hišo ali poslovno zgradbo je tako enostavna in ne vzame veliko časa. To je pomembno tudi, ko gradbena podjetja skušajo doseči predvidene roke za montažo. Pri namestitvi jeklenih cevi se pojavljajo težave z ovalnostjo. Pri polietenskih alkaten ceveh pa je možno ovalnost odpraviti s preprostim mehanskim orodjem. Cev poravnate in preoblikujete v želeno obliko pred varjenjem ali spajanjem z mehanskimi deli.

Preberite si še članek o svetilih in njihovi vlogi v prostoru.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.