Zdrava prehrana športnika

Športniki se danes na srečo vedno bolj zavedajo, da tako na njihove rezultate kot na dobro počutje in zdravje vpliva tudi njihova prehrana. Ta je sicer pomembna pri prav vsakem človeku, a prehrana športnika mora biti zaradi velikih obremenitev telesa še posebej skrbno načrtovana.

Hrana za športnike

Kakšna mora biti prehrana športnika (https://www.flexshop.com/si/proteini.html)? V njej zagotovo ne smejo manjkati beljakovine ali proteini, saj brez njih ni moč priti do mišic. Prav zato nam je vsem dobro znano, da morajo športniki uživati veliko jajc, sirotke, tudi mesa, skute in tako dalje, skratka hrane, ki je bogata z njimi.

Vendar pa ni pomemben le dovolj velik vnos beljakovin s prehrano, temveč tudi preostala hrana, ki jo športnik zaužije. Maščobe, na primer, morajo biti kakovostne – hladno stiskano olivno olje namreč na naše telo vpliva popolnoma drugače kot na primer industrijsko izdelana margarina, v kateri so popolnoma drugačne maščobe.

Poleg tega pa športniki potrebujejo tudi ogljikove hidrate. Novejše študije sicer ugotavljajo, da je lahko količina ogljikovih hidratov relativno majhna v primerjavi z nekdanjimi priporočili, vendar pa jih predvsem tisti, ki se veliko gibajo in ki potrebujejo veliko energije, vsekakor potrebujejo v svoji prehrani.

Hkrati pa seveda ne smemo pozabiti tudi na vitamine in minerale, ki vplivajo na naše zdravje in dobro počutje in jih moramo prav tako dobiti s hrano. To pomeni, da je prehrana zelo pomembna in da ni vseeno kaj jemo, sploh če se zelo veliko gibamo oziroma intenzivno ukvarjamo s športom.

Profesionalni športniki zato sodelujejo s prehranskimi strokovnjaki, ki jim sestavijo jedilnik oziroma pred tekmami celo kuhajo zanje, a športniki amaterji lahko o čem takem le sanjajo. Vse, kar jim preostane, je, da sami poskrbijo za svoj jedilnik ter da si pomagajo z različnimi pripravki, ki vsebujejo natančno količino tistega, kar potrebuje njihovo telo.

Kako do uravnotežene prehrane?

Na poti do uravnotežene prehrane vam lahko pomagajo v ta namen posebej pripravljeni pripravki, ki jih lahko kupite na spletni strani flexshop.com. Oglejte si ponudbo in preverite, kateri pripravki bi bili najbolj primerni za vas, glede na vaš stil življenja, šport, s katerim se ukvarjate, intenzivnost treningov in tako dalje. Zagotovo boste našli tudi kaj zase!

Similar Posts:

Releated

Cestna kolesa za krepitev telesa

Uporaba kolesa za ohranjanje zdravja

Ohranjanje zdravja je zelo pomembno v današnjem svetu. Moderno življenje je polno izzivov, ki nam povzročajo stres. Obenem pa se v našem okolju nahaja veliko strupov, ki na nas negativno vplivajo. Zato je pomembno, da ohranimo dobro fizično kondicijo, saj tako izboljšamo delovanje imunskega sistema in se tudi bolje počutimo. Moderna cestna kolesa so idealni […]