Osebna nega in pomoč pri ostalih življenjskih aktivnostih

Pomoč starejšim je še posebej dobrodošla tedaj, kadar so starostniki omejeni pri gibanju. Nekateri med njimi potrebujejo celovito oskrbo, ki pa jo sami neredko ne zmoremo ponuditi. V tem primeru je še toliko bolj zaželena pomoč strokovnjakov oziroma oseb, ki so usposobljene za opravljanje takšnega dela.

Za starejšega človeka je še posebej pomembna osebna nega. Usposobljene osebe mu lahko pomagajo oziroma izvedejo higieno celotnega telesa, s posebnim poudarkom na negi kože, ustne votline, las, urejanju nohtov, ne nazadnje tudi na britju. Takšna storitev vključuje tudi tuširanje, kopanje, kjer so prisotni različni medicinsko tehnični pripomočki. Po potrebi se lahko izvede posteljna kopel. Pri takšni pomoči starejšim se uporabljajo samo kakovostna mila, losjoni, kreme ter še drugi higiensko terapevtski pripravki. Ti morajo biti obvezno klinično preizkušeni ter posebej namenjeni starostnikom ali pa bolnikom.

Pomoč starejšim
Pomoč starejšim je še posebej dobrodošla tedaj, kadar so starostniki omejeni pri gibanju.

Učinkovita pomoč starejšim pri drugih pomembnih življenjskih aktivnostih

Varovancu ali bolniku se lahko nudi celotna strokovna pomoč pri tistih aktivnostih, kjer je to potrebno, na primer pomoč pri dihanju, prehranjevanju, pitju, odvajanju oziroma izločanju, spanju, počitku, oblačenju, vzdrževanju normalne telesne temperature, čistoči ter negi telesa.

Prav tako je treba starejši onemogli osebi pomagati pri izogibanju nevarnosti v okolju, pri odnosih z drugimi ljudmi, pri izražanju čustev, občutkov. Omogočiti jim je treba, da se počutijo čim bolj koristne, da imajo dovolj dela pa tudi razvedrila. Ponuditi jim je treba učenje novih snovi oziroma pridobivanje znanja o razvoju ter zdravju na sploh.

Varstvo starejšega človeka

Pomoč starejšim ponudimo tedaj, ko se pojavi potreba po nadzoru, oskrbi pa tudi varstvu. To lahko vključuje nakupe v trgovini, nadzor ali pomoč pri uživanju zdravil po navodilih zdravnika, ne nazadnje tudi urejanje varovančeve oziroma bolnikove bližnje okolice.

Varstvo starejšega človeka prav tako lahko vključuje še druge aktivnosti ter raznovrstna dela, ki zahtevajo dobro organizacijo in realizacijo. Še posebej pa je to pomembno, ko se s strani starejše osebe pojavijo takšne želje oziroma potrebe.

Spremstvo in družabništvo starejše osebe

Pomoč starejšim ljudem ne nazadnje vključuje tudi spremstvo in družabništvo. To pomeni, da je treba bolnika oziroma varovanca spremljati k zdravniku, po nakupih, na banko, občino, pošto ter podobno. Lahko pa se z njim odpravimo tudi na sprehod ali pa na izlet. Ne nazadnje pa je izjemno dobrodošel tudi pogovor ob kavi. Ta lahko zaleže veliko več kot vsa zdravila.

Preberite si še naslednji članek: Izbira ustrezne stropne svetilke glede na vrsto prostora

Pri izbiri stropne razsvetljave upoštevajte tudi višino prostora. Če je strop precej nizek, je lahko lestenec ali viseča svetilka precej moteč sobni element.

Similar Posts:

Releated

Kako izbrati pravo motorno kosilnico za vašo zelenico?

Če imate zastarelo ali pokvarjeno kosilnico, ali pa jo kupujete prvič, se verjetno zavedate, da je na trgu veliko različnih motoriziranih kosilnic in izbira prave za vašo zelenico ni tako preprosta. Pri izbiri motorne kosilnice je nekaj ključnih stvari, na katere morate biti pozorni. Pomembno je, da preverite, iz kakšnega materiala je izdelana vrtna kosilnica. […]

Zakaj je lesena vrtna lopa dobra izbira?

Vrtna lopa je nepogrešljiv dodatek vsakega vrta, tudi pri nas jih lahko opazimo pri skoraj vsaki hiši. Vrtne lope prinašajo več prednosti, v katerih lahko uživamo vse leto. Če oklevate glede nakupa vrtne lope, se prepričajte, zakaj je prav lesena vrtna lopa popoln dodatek vašemu vrtu. Similar Posts: Kako priti v stanovanje, če je na […]