Osebna nega in pomoč pri ostalih življenjskih aktivnostih

Pomoč starejšim je še posebej dobrodošla tedaj, kadar so starostniki omejeni pri gibanju. Nekateri med njimi potrebujejo celovito oskrbo, ki pa jo sami neredko ne zmoremo ponuditi. V tem primeru je še toliko bolj zaželena pomoč strokovnjakov oziroma oseb, ki so usposobljene za opravljanje takšnega dela.

Za starejšega človeka je še posebej pomembna osebna nega. Usposobljene osebe mu lahko pomagajo oziroma izvedejo higieno celotnega telesa, s posebnim poudarkom na negi kože, ustne votline, las, urejanju nohtov, ne nazadnje tudi na britju. Takšna storitev vključuje tudi tuširanje, kopanje, kjer so prisotni različni medicinsko tehnični pripomočki. Po potrebi se lahko izvede posteljna kopel. Pri takšni pomoči starejšim se uporabljajo samo kakovostna mila, losjoni, kreme ter še drugi higiensko terapevtski pripravki. Ti morajo biti obvezno klinično preizkušeni ter posebej namenjeni starostnikom ali pa bolnikom.

Pomoč starejšim
Pomoč starejšim je še posebej dobrodošla tedaj, kadar so starostniki omejeni pri gibanju.

Učinkovita pomoč starejšim pri drugih pomembnih življenjskih aktivnostih

Varovancu ali bolniku se lahko nudi celotna strokovna pomoč pri tistih aktivnostih, kjer je to potrebno, na primer pomoč pri dihanju, prehranjevanju, pitju, odvajanju oziroma izločanju, spanju, počitku, oblačenju, vzdrževanju normalne telesne temperature, čistoči ter negi telesa.

Prav tako je treba starejši onemogli osebi pomagati pri izogibanju nevarnosti v okolju, pri odnosih z drugimi ljudmi, pri izražanju čustev, občutkov. Omogočiti jim je treba, da se počutijo čim bolj koristne, da imajo dovolj dela pa tudi razvedrila. Ponuditi jim je treba učenje novih snovi oziroma pridobivanje znanja o razvoju ter zdravju na sploh.

Varstvo starejšega človeka

Pomoč starejšim ponudimo tedaj, ko se pojavi potreba po nadzoru, oskrbi pa tudi varstvu. To lahko vključuje nakupe v trgovini, nadzor ali pomoč pri uživanju zdravil po navodilih zdravnika, ne nazadnje tudi urejanje varovančeve oziroma bolnikove bližnje okolice.

Varstvo starejšega človeka prav tako lahko vključuje še druge aktivnosti ter raznovrstna dela, ki zahtevajo dobro organizacijo in realizacijo. Še posebej pa je to pomembno, ko se s strani starejše osebe pojavijo takšne želje oziroma potrebe.

Spremstvo in družabništvo starejše osebe

Pomoč starejšim ljudem ne nazadnje vključuje tudi spremstvo in družabništvo. To pomeni, da je treba bolnika oziroma varovanca spremljati k zdravniku, po nakupih, na banko, občino, pošto ter podobno. Lahko pa se z njim odpravimo tudi na sprehod ali pa na izlet. Ne nazadnje pa je izjemno dobrodošel tudi pogovor ob kavi. Ta lahko zaleže veliko več kot vsa zdravila.

Preberite si še naslednji članek: Izbira ustrezne stropne svetilke glede na vrsto prostora

Pri izbiri stropne razsvetljave upoštevajte tudi višino prostora. Če je strop precej nizek, je lahko lestenec ali viseča svetilka precej moteč sobni element.

Similar Posts:

Releated

Previdnost pri nakupu nepremičnine

Nakup ali prodaja nepremičnine je kompleksen pravni posel, ki zahteva posebno pozornost tako posameznikov kot tudi podjetij. Za izogibanje morebitnim težavam je priporočljivo izvesti nakup s pomočjo pravnega strokovnjaka, ki bo preveril podatke o nepremičnini in pripravil ali pregledal ustrezno kupoprodajno pogodbo. Similar Posts: Kako priti v stanovanje, če je na silo zaklenjeno Pred spanjem […]

Vrhunska vsestranskost in estetika akrilnega stekla

Pleksi steklo, znan tudi kot akrilno steklo ali akrilna plastika, predstavlja material, ki se včasih imenuje tudi polimetilmetakrilat (PMMA). Kljub raznolikim imenom gre za isti material, ki najde številne uporabe, še posebej pa se uveljavlja kot odličen nadomestek za klasično steklo, predvsem v gradbeništvu. Njegova prozorna struktura ga uvršča med priljubljene izbire. Similar Posts: Kako […]