Depresija je bolj pogosta kot mislimo

Znaki depresije so zelo pogosti. Marsikdo se v svojem življenju sreča z njimi, čeprav se o tem še vedno le redko govori. A psihoterapevti in ostali strokovnjaki dobro vedo, kako pogosti so znaki depresije, ki se jih včasih ljudje niti ne zavedajo. Vendar se s pravilnim strokovnim pristopom in nekaj truda takšne težave da premagati, zato je v primeru težav nujno poiskati ustrezno pomoč, ki nam bo pomagala iz stiske oz. s pomočjo katere se bomo naučili, kako živeti s to težko boleznijo. Tako bomo lahko zaživeli drugače, bolj kvalitetno in zadovoljno.

Znaki depresijo – kako prepoznati to bolezen?

Depresija ne izbira, saj lahko prizadene kogarkoli: mlajše, starejše, moške, ženske. Pri slednjih je sicer kar še enkrat pogostejša kot pri moških, vzroki za njen nastanek pa so različni. Znaki depresije se kažejo na vseh področjih človekovega življenja. Bolezen namreč povzroči spremembe oziroma motnje v delovanju možganov, kar vpliva na:

  • spremembo razpoloženja,
  • slabše počutje,
  • nezmožnost doživljanja veselja,
  • občutek globoke žalosti,
  • pomanjkanju energije in motivacije,
  • težave s spancem,
  • umikanje pred aktivnostmi in stiki z drugimi ljudmi,
  • velika utrujenost in nezainteresiranost,
  • pomanjkanje koncentracije,
  • občutek obupa, nemoči.

Kako si pomagati v stiski?

Znaki depresije so lahko pri vsakem posamezniku različni, a vsekakor gre za bolezen, ki zelo oteži življenje, zato je nujno poiskati pomoč. Najbolje je ukrepati čimprej, takoj, ko se pokažejo simptomi, saj je takrat zdravljenje najlažje. Pomembno je, da v zdravljenje vključimo tudi svoje najbližje ter jim razložimo, s kakšnimi težavami se spopadamo. Tako bodo bolje razumeli naše reakcije in nam znali pomagati. Nujna pa je tudi ustrezna strokovna pomoč. 

Psihoterapija ali zdravljenje z zdravili?

Kadar so težave zelo velike, lahko na začetku pomagajo predvsem zdravila, v primeru, da znaki depresije še niso zelo izraziti, pa so zelo učinkovite tudi različne druge metode. Med njimi je na prvem mestu zagotovo psihoterapija, pri kateri pa se je treba zavedati, da ne daje takojšnjih rezultatov. Zdravljenje namreč zahteva svoj čas, vendar pa je prav zaradi tega tudi izredno učinkovito. Na dolgi rok lahko s psihoterapijo bolezen celo popolnoma ozdravimo.

Similar Posts:

Releated

Starostna slabovidnost ali presbiopija

Starostna slabovidnost kot normalni fiziološki pojav

Starostna slabovidnost ali presbiopija je povsem normalen fiziološki pojav. Običajno se pojavi okoli 40. leta starosti. Zanjo je značilen zamegljen vid pri branju, pri delu z računalnikom oziroma pri vsem bližinskih delih. Doleti pa prav vsakega človeka, ne glede na to, ali je kdaj koli že imel težave z očmi ali ne. Tudi osebe, ki […]

Oralna kirurgija vključuje različne vrste posegov na zobeh

Obstajajo številni razlogi, zaradi katerih lahko potrebujete kirurški poseg v ustni votlini. Morda jo boste potrebovali za odstranitev modrostnih zob, odpravo težav s čeljustjo ali zdravljenje poškodbe. Oralna kirurgija vam lahko pomaga tudi, če imate bolezen, ki prizadene usta ali zobe. Similar Posts: Vse o strešnih prtljažnikih in nosilcih Odstopanje dlesni od zob Kaj je […]