Oksimeter je majhna ter lahka naprava za merjenje kisika v krvi in srčnega utripa

Za merjenje nasičenosti kisika v krvi in srčnega utripa se uporabljajo naprave, ki se imenujejo oksimetri. Pri merjenju so podatki pregledno prikazani na osvetljenem, barvnem LCD zaslonu. Takšne naprave so majhne, lahke ter zelo preproste za uporabo. Ponujajo nam zelo natančen rezultat, in to že v samo nekaj sekundah. Po osmih sekundah po samem merjenju pa se naprava sama od sebe izklopi.

Prednost oksimetra je tudi ta, da ima le majhno porabo energije. Zmogljivost baterije je več kot 100 ur neprekinjenega delovanja. Napravo lahko uporabljajo tako otroci kot tudi odrasli. 

Kako natančni so oksimetri?

Odlična novica je ta, da so pulzni naprstni oksimetri zelo natančni za merjenje. Z raziskavami je bilo dokazano, da so meritve, ki so bile opravljene s tovrstnimi napravami, odstopale samo za dva odstotka od meritev, ki so bile opravljene s krvjo, povlečene iz arterije. To pomeni, če oksimeter pokaže 95 % nasičenost, je naša dejanska nasičenost kisika v krvi med 93 in 97 %. Če pa nam raven kisika pade pod 80 %, potem naprava ne bo več delovala tako natančno.

Veliko dejavnikov lahko vpliva na natančnost meritev

Na samo natančnost lahko vplivajo še drugi številni dejavniki, kot so na primer lak za nohte, slaba cirkulacija krvi, mrzle roke, kajenje, ne nazadnje tudi držanje prsta med meritvijo nad srcem.

Prednosti uporabe domačega pulznega oksimetra

Praviloma zdrav človek ne potrebuje oksimetra. Za srčne in pljučne bolnike ali bolnike, ki so na kisikovi terapiji, pa je takšna naprava zagotovo zelo dobrodošla. Z merjenjem ravni kisika se namreč lahko ugotovi, ali potrebujete kisik oziroma ali terapija deluje dovolj uspešno.

Uporaba tovrstne naprave je še posebej smiselna, kadar se pričenja s kisikovo terapijo. Z napravo se namreč lahko precej lažje ugotovi primerno raven nasičenosti. Oksimetri se prav tako priporočajo pred ali po sami vadbi. Fizične aktivnosti namreč lahko povečajo potrebo po kisiku. Tudi ko na primer potujemo z letalom ali v kraje, kjer je nadmorska višina precej visoka, se lahko poveča potreba po kisiku. Tudi v tem primeru je oksimeter dobrodošel.

Torej, ali bi morali v resnici imeti vsi oksimetre? To odločitev morate sprejeti ob posvetovanju s svojim osebnim zdravnikom.

Similar Posts:

Releated

Starostna slabovidnost ali presbiopija

Starostna slabovidnost kot normalni fiziološki pojav

Starostna slabovidnost ali presbiopija je povsem normalen fiziološki pojav. Običajno se pojavi okoli 40. leta starosti. Zanjo je značilen zamegljen vid pri branju, pri delu z računalnikom oziroma pri vsem bližinskih delih. Doleti pa prav vsakega človeka, ne glede na to, ali je kdaj koli že imel težave z očmi ali ne. Tudi osebe, ki […]

Oralna kirurgija vključuje različne vrste posegov na zobeh

Obstajajo številni razlogi, zaradi katerih lahko potrebujete kirurški poseg v ustni votlini. Morda jo boste potrebovali za odstranitev modrostnih zob, odpravo težav s čeljustjo ali zdravljenje poškodbe. Oralna kirurgija vam lahko pomaga tudi, če imate bolezen, ki prizadene usta ali zobe. Similar Posts: Natančno merjenje temperature telesa z brezstično tehnologijo Montaža klimatske naprave v Celju […]