Spoznajte kineziotape

Spoznajte kineziotape

Veste, kaj je kineziotape? To je posebna vrsta traku, ki je brez lateksa, izdelan pa je iz hipoalergenih bombažnih vlaken. Vsebuje akrilno lepilo, ki se skupaj s toploto aktivira in je raztegljiv zgolj vzdolž longitudinalne osi. Raztegne se lahko za od 40 do 60 % prvotne dolžine oziroma dolžine v mirovanju.

Sam trak kineziotape nima medicinskih učinkovin. Njegova teža in debelina sta zasnovani tako, da sta podobni teži in debelini naše kože. Ne omejuje obsega naše gibljivosti.

Učinek kineziotape traku

Na voljo so različni kineziološki trakovi, med drugim tudi kineziotape. Tega imate lahko nameščenega na svojem telesu pet dni. Z njegovim napenjanjem pa boste ustvarjali stimulativni ali sprostitveni učinek na mišico.

Kineziotape za lajšanje bolečin in podporo sklepom
Kineziotape je lahek, elastičen trak, ki je zasnovan za lajšanje bolečin in podporo sklepom.

Omenjeni trak učinkuje tako, da z načinom kako je nalepljen kožo privzdigne mikroskopsko. Na takšen način se poveča razdalja med kožo in med spodaj ležečim tkivom. To omogoča izboljšanje limfne drenaže in zmanjšanje kompresije na strukture, kot so neuro receptorji.

Tehnika za nameščanje kineziološkega traku

Da lahko kineziološki trakovi dovolj učinkovito delujejo, jih je treba seveda primerno namestiti. Najprej morate poiskati središče bolečine, in sicer tako, da premikate mišice in sklepe. Nato odrežite potrebno dolžino traku, odrezek pa oblikujte tako, da bo ustrezal mišici.

Kineziotape se lahko uporablja za zmanjšanje bolečine, podporo sklepom, pospeševanje cirkulacije in celjenja ter zmanjšanje otekline. Odličen je tudi za prevzgojo mišic in ga lahko uporabljajo atletski trenerji, fizioterapevti in nekateri zdravniki. Izvedite več o tem, kako vam lahko kineziotape koristi v tem informativnem videu.

Če želite, da se trak čim učinkoviteje prilepi, njegove konice obrežite tako, da so zaobljene. Mesto bolečine na telesu nato raztegnite ter nalepite trak vzdolž mišice. Trak po sprostitvi mesta bolečine dvigne zgornji del kože z gubami.

Kakšne učinke ponujajo kineziološki trakovi?

Kineziotape in druge vrste kinezioloških trakov omogočajo najrazličnejše učinke. Med drugim na primer pomagajo pri opravljanju določenih gibov, podpirajo sklepe pa tudi mišično tkivo.

Kineziološki trakovi lahko učinkovito lajšajo bolečine, pospešujejo okrevanje poškodovanih vezi, mišic in sklepov, delujejo preventivno pred najrazličnejšimi poškodbami, preprečujejo nabiranje mlečne kisline, pospešujejo pa tudi zavirajo mišično krčenje.

Izbira primernega kinezio traku

Če vas zanimajo zgolj najbolj kakovostni kinezio trakovi, potem preverite, ali je izbrani dovolj dobro lepljiv, ali je vodoodporen, ali ima primerno strukturo, primerno raztezno moč, je brez lateksa in ne nazadnje: na koži mora zdržati vsaj nekaj dni, četudi se gibate.

Zavedati se morate, da so alergijske reakcije pri uporabi kinezio traku možne, a so vseeno zelo redke. Večinoma se pojavijo zaradi jemanja dodatnih zdravil pa tudi zaradi uživanja nikotina in alkohola.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.