ekspanzijska posoda za avto

Ekspanzijska posoda za avto – funkcionalnost in menjava

Vsak lastnik avtomobila se zaveda, kako pomembna je redna skrb zanj, če želimo, da vozilo brezhibno deluje. Redni servisi in skrbno vzdrževanje sta zagotovo pogoj za nemoteno delovanje avtomobila. Večkrat pa se zgodi, da je določene dele vozila potrebno tudi popraviti ali pa zamenjati – tudi ekspanzijska posoda za avto ni izjema.

Ekspanzijska posoda za avto je sestaven del hladilnega sistema vozila. Med delovanjem vozila oziroma med vožnjo se motor segreva, doseže lahko zelo visoke temperature, zato je nujno, da je poskrbljeno za ustrezno ohlajanje s pomočjo hladilne tekočine in posledično normalno delovanje samega vozila. 

Uporabnost ekspanzijske posode za avto

Ekspanzijska posoda za avto ima ključno vlogo pri ohranjanju ustrezne temperature vozila. Poskrbeti moramo, da je v avtomobilu vedno dovolj hladilne tekočine, saj le-ta zagotavlja hlajenje motorja. Med vožnjo namreč doseže motor zelo visoke temperature, pri samem procesu delovanja vozila se sprošča  vročina, ki se s pomočjo hladilnega sistema odstrani iz motorja. Tako motor ohranja ustrezno delovno temperaturo.

ekspanzijska posoda za avto za kompenzacijo izhlapelega antifriza
Glavna funkcija ekspanzijske posode za avto je kompenzacija izhlapelega antifriza v hladilnem sistemu motorja.

Hladilni sistem in ekspanzijska posoda za avto odvzemata motorju toploto; hladilni sistem mora torej učinkovito delovati. Hladilna tekočina se zaradi delovanja motorja in posledično visokih temperatur segreva, s tem pa se njen volumen poveča. Posledično bi lahko cevi, ki ustvarjajo hladilni sistem vozila, počile – to situacijo reši ekspanzijska posoda, v katero se segreta tekočina pretoči. Tam se ohladi, vozilo pa lahko še naprej nemoteno deluje. 

Menjava ekspanzijske posode za avto

Ekspanzijska posoda za avto je torej izredno pomembna za samo optimalno delovanje vozila. Kot pri vseh delih vozila, lahko tudi pri tem pride do težav oziroma jo je na neki točki potrebno tudi zamenjati. Da je prišlo do okvare hladilnega sistema, nas opozarjajo naslednji znaki: visoka temperatura delovanja motorja, nizka stopnja hladilne tekočine v motorju, manj prevoženih kilometrov na tank goriva, ostanki hladilne tekočine pod vozilom …

Kako zamenjati ekspanzijsko posodo v BMW E46

Vse omenjeno kaže na to, da se bo potrebno odpraviti na servis oziroma poskrbeti za hladilni sistem vozila ter po potrebi kupiti nov ekspanzijsko posodo za avto. Ekspanzijska posoda za avto je na voljo tudi v spletnih trgovinah, v primeru, da jo je potrebno zamenjati, pa je smiselno, da se obrnemo na ustreznega strokovnjaka.

Similar Posts:

Releated

senčila za avto zmanjšujejo temperaturo v vozilu

Prednosti avtomobilskih senčnikov po meri

Senčniki za avto po meri so izvrsten izum, ki vam lahko precej izboljša potovalne razmere v avtu. Namestijo se na vsa bočna pa tudi na zadnje vetrobransko steklo. Njihova naloga je, da nižajo temperaturo v vozilu – lahko do 20 %. S tem precej pripomorejo k zmanjšanju vpliva nevarnih UV žarkov. Senčniki za avto torej […]