Kako izbrati ustrezne omarice za našo kopalnico?

Kako izbrati ustrezne omarice za našo kopalnico?

Kopalniško pohištvo je včasih res težko izbrati, saj mora biti na eni strani funkcionalno, na drugi pa dizajnersko in privlačno na oko. Prav zato je pred nakupom potrebno pretehtati vse možnosti, ki so na razpolago. Najprej se moramo vprašati, ali si želimo omaric s policami do tal  ali pa morda nekoliko dvignjene omarice nad tlemi.

Slednje so trenutno na trgu nekoliko bolj zastopane, vendar to še ne pomeni, da se ne moremo odločiti za omarice, ki segajo do tal. Pomembno je, da v kopalnici izberemo takšne omarice, ki bodo ustrezale vsem praktičnim potrebam, se hkrati dobro prilegale v prostor in pri tem tudi izpolnjevale naš okus in željo po določenem stilu.

Kako izbrati omarice za kopalnico?

Kopalniško pohištvo je sestavljeno iz različnih posameznih elementov, vendar je pri tem najtežje izbrati prav omarice, saj jih moramo v prostoru pravilno razporediti, poleg tega pa v sestavljeni celoti odražajo tudi stil in podobo prostora. V nadaljevanju opisujemo postopek izbiranja omaric po zastavljenih korakih. Postopek vključuje naslednje korake:

  • Ocena potreb
  • Določitev proračuna
  • Izmera prostora in načrt postavitve
  • Primerjava različnih vrst omaric
  • Odločitev o slogu omaric

Za kakšne namene bomo omarice v kopalnici uporabljali?

Omarice se lahko uporabljajo v dekorativne namene, za skladiščenje ali pa jih uporabljamo za zastor delov, kateri opravljajo vodovodne ali komunalne funkcije. Pri tem ni nujno, da prav vse omarice opravljajo enako nalogo, saj bomo morda nekatere potrebovali za skladiščenje predmetov, druge pa za dekorativne namene. Na primer, tipična omarica lahko služi kot prostor za obešanje oblačil, shranjevanje zloženih brisač ali pa za prikaz zbirke parfumov.

Določitev proračuna pred nakupom omaric za kopalnico

Stroške nakupa omaric moramo določiti in ustrezno omejiti še pred samim odhodom v trgovino. Natančna določitev stroškov nam bo pomagala pri zožitvi številnih možnosti, ki se nam bodo v trgovini ponujale. Bolj specifičen je proračun, lažje bo določiti, med katerimi omaricami lahko izbiramo.

Izmera prostora v kopalnici in načrt postavitve omaric

Pri meritvah prostora moramo upoštevati tudi odprtine na vratih in oknih ter mere obstoječih vodovodnih in komunalnih napeljav. Pri načrtu postavitve je potrebno upoštevati, da so omarice v povprečju široke petdeset centimetrov. Izbrati moramo takšno višino in širino omaric, da bo zanje dovolj prostora na steni ter dovolj prostora za odpiranje vrat omaric. Omarice nam ne smejo biti v napoto, zato nam morajo omogočiti lahek prehod skozi prostor.

Pri ustvarjanju tlorisa v merilu, najprej vse meritve skicirajmo na kos grafičnega papirja. Na papirju označimo vrata, okna in ostale sestavne elemente. Nato izdelamo predloge za različne velikosti omaric in te predloge razporedimo na skico. Predloge velikosti omaric ponavljamo toliko časa, dokler se ne prepričamo, katera velikost omaric se najbolj udobno prilega v prostoru.

Primerjava različnih vrst omaric za kopalnico

Zaprte omare, ki segajo od tal do stropa, imajo vrata ter pri tem dajejo videz vgrajenega elementa. Visoke zaprte omare se lahko uporabljajo za shranjevanje perila ali za prikrivanje pralnih strojev, sušilnih strojev ali naprav za segrevanje in ohlajanje vode. Drugo vrsto omaric predstavljajo posamične omarice, ki sedijo na tleh. Te omarice so na voljo v najrazličnejših oblikah in velikostih, pri čemer jih lahko namestimo kjerkoli v prostoru.

https://www.youtube.com/watch?v=AIHpMS8DqOg

Zidne omarice so obešene oziroma nameščene na stenah, največkrat nad ostalim kopalniškim pohištvom. Medicinske omarice so ozke enote, ki so običajno nameščene nad površino umivalnika, zato so nam na dosegu rok. Odprte stenske omarice pa so največkrat nameščene nad straniščem, kjer vanje običajno shranjujemo toaletni papir in nekatera čistila.  

Izbira med različnimi slogi omaric v kopalnici

Pri omaricah lahko izbiramo med široko paleto različnih materialov, vključno z lesom, plastiko, steklom, bambusom, porcelanom in laminatom. Pri tem je pomembno vedeti, da ima okolje v kopalnici visoko stopnjo vlažnosti, kjer moramo pri lesenih omaricah poskrbeti za ustrezno obdelavo in zaščito pred vlago, saj bo v nasprotnem primeru začela nastajati plesen.

Pri izbiri vrat na omaricah se lahko odločimo za odprte omare, ki nimajo vrat ali pa za omarice, ki imajo vrata narejena iz okrasnega stekla ali masivnega lesa. Pri nakupu omaric moramo biti pozorni tudi na izvleke predalov, kljuke na vratcih omar, vrhove omaric in ogledala. Vse te podrobnosti namreč prispevajo k stilu in k funkcionalnosti omaric.

Omarice morajo ustrezati okolju, zato moramo izbrati takšne omarice, ki bodo dopolnjevale obstoječo arhitekturo prostora. Kopalniško pohištvo in pripadajoče omarice si lahko ogledamo tudi na spletni strani volino.si, kjer nudijo velik izbor najrazličnejših elementov.

Ker so stropna svetila prisotna v vsakem domu, je izbira na tem področju res velika. Različni modeli se med seboj razlikujejo po namembnosti, obliki in načinu delovanja. Preberi več …

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.