Odstopanje dlesni od zob

Odstopanje dlesni od zob

Paradentoza je ena od pogostih bolezni zob. V javnosti pa tudi v nekaterih medijih se pogosto zanjo uporablja napačen izraz paradontoza, ki se je tako uveljavil, da ga bomo uporabili tudi v tem članku. Gre za resno bolezen, pri kateri dlesni začno odstopati od zobnega tkiva, s čimer zob postane manj trdno zasidran vanj. Paradontoza tako lahko povzroči majanje zoba ali celo njegov izpad.

Prav zato zobozdravniki vedno bolj opozarjajo, da je paradentoza oziroma paradontoza ena od tistih bolezni, ki je kriva za mnogo različnih težav z zobmi.

Preventiva je najboljša rešitev

Kako se zdravi paradontoza? Paradontoza je bolezen obzobnih tkiv, ki se jo lahko zdravi na različne načine. Z njimi se odpravi ali omili posledice bolezni ter vzroke, ki so pripeljali do nje. Veliko bolj učinkovito kot zdraviti pa je bolezen preprečevati. Preventiva je vsekakor najboljša rešitev, pa naj si bo to z domačo zobno higieno ali odstranjevanjem zobnega kamna v ambulanti. Dejstvo je namreč, da paradontoza nastane zaradi kopičenja zobnih oblog nam  zobeh, zato je treba te redno odstranjevati. Do neke mere to lahko naredimo sami doma, a ne povsem. Brez obiska zobozdravnika ne moremo odstraniti vseh zobnih oblog, ki nastajajo na naših zobeh. Torej, četudi še ne veste, kaj je to paradontoza, se raje čim prej odpravite k zobarju in se domenite za odstranjevanje zobnega kamna, saj tako lahko preprečite nastanek bolezni.

Preberite si še naslednji članek: Kdaj so zobne luske idealna rešitev

Zobne luske odpravijo manjše estetske napake in zagotovijo popoln nasmeh. Keramične luske so ena izmed najpogostejših rešitev v sodobni estetski stomatologiji za doseganje »hollywoodsko belega nasmeha«.

Ko nastopi paradontoza …

Prvi znak, da je nastopila paradontoza, je krvavitev iz dlesni. Ta se lahko pojavi s spremljajočim skelenjem ali brez njega. Vsekakor pa je to prvi znak, da je treba obiskati zobozdravnika, ki vam bo dal več nasvetov, kako postopati. Poleg tega bo poskrbel za odstranjevanje zobnega kamna in tako zobe res dobro očistil. V primeru, da je paradontoza že napredovala, bo naredil vse, da bi omilil njene posledice in preprečil nadaljnji razvoj te bolezni. Pomembno je predvsem to, da se z zobozdravnikom dogovorite za pregled čez pol leta, ko bo lahko presodil, ali je bilo zdravljenje uspešno ali pa je treba z njim nadaljevati. Prav tako bo verjetno takrat spet čas za odstranjevanje zobnega kamna.

V vmesnem času pa skrbite za dobro preventivo ter tako preprečite, da bi se paradontoza razvila v kaj resnejšega.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.