Pri čem vam lahko pomaga dober psihoterapevt?

Pri čem vam lahko pomaga dober psihoterapevt?

Psihoterapevt je strokovnjak, ki pomaga ljudem, ki trpijo za najrazličnejšimi psihičnimi težavami, kot so na primer nepravilno prehranjevanje, strahovi, depresija. S svojim pacientom vzpostavi zaupljiv odnos. Z njim se pogovarja, mu pomaga pri razumevanju boleče izkušnje, občutke, prav tako čustva.

Pri svojem delu psihoterapevt uporablja številne pripomočke. Diagnosticira sredstva za potek in razvoj svojega dela. Pacientu nudi diagnostiko čustvenih blokad, ki mu onemogočajo, da bi lahko živel zdravo življenje. Pacientu pripravi učinkovit program zdravljenja.

Kakšen je dober psihoterapevt?

V prvi vrsti mora biti vsak psihoterapevt dobro strokovno podkovan. Prav tako mora biti kar se da razumevajoča oseba, tolerantna in zrela oseba, ki zna dobro poslušati in se primerno vživeti v občutke ter v čustva pacientov. Potencialno nevarnost psihoterapevtu lahko predstavlja pacient, ki je lahko nevaren za okolico.

Psihoterapevt pomaga pacientki s psihičnimi težavami
Psihoterapevt pomaga ljudem, ki trpijo za psihičnimi težavami, kot so na primer nepravilno prehranjevanje, strahovi ali depresija.

Za delo psihoterapevta je potrebno opraviti podiplomski študij, prav tako dodatno izobraževanje iz posameznih psihoterapevtskih metod, kot so na primer psihodinamske. Njegovo delo zahteva zelo visoko stopnjo koncentracije, prav tako dobre psihofizične zmogljivosti. Lahko se zaposli v bolnišnici, v zdravstvenem domu, lahko ima tudi zasebno prakso.

Razlika med psihoterapevtom in psihologom

V primerjavi s psihologom vam psihoterapevt ne svetuje, prav tako vam ne more predpisovati zdravil. Pri psihoterapiji gre za proces, preko katerega lahko kot posameznik odkrivate in ozaveščate svoja lastna čustva, vzorce pa tudi vedenje.

Pacient se mora v psihoterapevtskem odnosu počutiti dovolj varno. Psihoterapevt pomaga pacientom oziroma posameznikom pri različnih vrstah anksioznih motenj in depresije, prav tako pri osebnostnih motnjah, pri motnjah hranjenja, odvisnosti.

Izbira primernega psihoterapevta

Psihoterapevt pri svojem delu uporablja zelo različne psihoterapevtske pristope. Posledično se morate pred izbiro najprej dovolj dobro pozanimati, ali določen pristop vam in vaši težav sploh dovolj dobro ustreza.

Prva seansa psihoterapevtke s stranko s simptomi depresije

Pametno je, da preverite, ali ima izbrani psihoterapevt primerno izobrazbo in je tudi primerno usposobljen. Pri nas področje psihoterapije ni zakonsko urejeno, posledično se na trgu pojavljajo tudi takšni terapevti, ki niso nujno opravili primernega izobraževanja. To pa seveda še zdaleč ne pomeni, da vam ne morejo dovolj dobro pomagati. Kljub temu številni menijo, da je najbolje izbrati nekoga, ki je v osnovi zaključil študij psihologije ali medicine ter se po končanem študiju odločil še za opravljanje izobraževanja iz določene smeri v psihoterapiji.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.