Svetila in njihova vloga v prostoru

Opremljanje prostora je prijetna naloga, a hkrati ena od zahtevnejših. Pozorni morate biti na prav vsak detajl, tudi na svetila, ki pomembno vplivajo na razsvetlitev, počutje in ne nazadnje tudi na udobje. 

Ključno vlogo pri opremljanju razsvetljave v prostoru imajo stropna svetila, ki osvetljujejo celotni prostor. Najpomembnejšo vlogo imajo zvečer, ko se stemni, in vse do jutranjih ur, ko ni naravne svetlobe. Čez dan se redkeje uporabljajo, če ima prostor večje okno in naravno svetlobo. Sicer pa v prostore nameščamo še druge vrste svetil, vsaka med njimi ima svojo nalogo, prav tako so namenjena dekoraciji. 

Nasveti za vgradnjo svetil 

Svetilo samo po sebi ne bo doseglo pravega namena, če ga v prostor ne boste ustrezno namestili. Pri tem vam lahko pomaga notranji oblikovalec ali arhitekt, ki vam že vnaprej določi mesto za to. 

Stropne svetilke se praviloma nameščajo na sredo stropa, tako dosežejo najboljši učinek pri razsvetljavi prostora. Pri opremljanju delovnih prostorov uporabite močnejša svetila; za dnevno sobo in jedilnico uporabite šibkejše žarnice. 

V dnevni prostor namestite več različnih vrst svetil, na primer stenske, stropne, namizne ter talne. Svetila nasproti televizije postavite tako, da ne povzročajo odbleska v ekranu. Priporočamo uporabo svetil z regulatorjem svetlobe na dotik. Ta omogočajo ne le prižig, temveč tudi reguliranje moči svetlobe. 

Za osvetlitev sedežne garniture je najprimernejša namizna ali talna svetilka s svetlobo, ki je usmerjena  navzdol. 

Osvetlitev kuhinje, spalnice in kopalnice 

Za osvetlitev kuhinje je najprimernejša razpršena svetloba; delovne površine, na primer delovni pult, pomivalno korito, se lahko osvetli z linijsko fluorescenčno svetlobo. Svetilo nad jedilno mizo mora biti postavljeno v pravilno višino, saj mora svetloba pokriti de površino mize, ne pa oseb ob njej. 

Stropna svetila ali stenska svetila so najprimernejša za spalni prostor. Garderobne omare v tem prostoru lahko osvetlite z reflektorji. Bralna luč se najpogosteje namešča na sredo postelje, v višini enega metra nad posteljo. Najpomembneje je, da je svetilo gibljivo in ima usmerjeno svetlobo. Tako sveti le na eno posteljo ter ne moti partnerja. 

Vodotesna in antikorozijska svetila so najustreznejša za kopalnico. Sicer pa s to vrsto svetil lahko primerno osvetlite še hišo, zunanji prostor, cvetlično gredo.

Similar Posts:

Releated

Čiščenje fasad izvajajo usposobljeni strokovnjaki

Čiščenje fasad je postopek odstranjevanja umazanije in drugih ostankov z zunanjih površin stavbe. Te površine je pomembno ohranjati čiste, da se ohrani videz nepremičnine in zaščiti stavba pred vremenskimi vplivi in drugimi poškodbami. Čiščenje fasad lahko opravite ročno ali z uporabo tlačnih čistilnikov in drugih strojev. Čiščenje fasad je specializirano opravilo, ki ga morajo opraviti […]

Katero kosilnico izbrati?

Pri izbiri kosilnice morate upoštevati velikost trate in vrsto trave. Če gre za veliko dvorišče, lahko vzdrževanje košnje s premajhnimi rezili vzame več časa kot košnja s kosilnico z daljšimi rezili. Po drugi strani pa, če je vaše dvorišče zelo majhno in imate občutljivo travo, bodo krajša rezila najbolje opravila svoje delo. Pri tej odločitvi […]