Golica (1835 m)

V vsakem primeru se boste morali pripeljati v središče Jesenic in se peljati mimo železniške postaje, od tu dalje pa bodite pozorni na odcep, ki ni najbolj viden. Nato se boste peljali po strmi, vendar dobri cesti do Planine pod Golico. Pri cerkvi je pokopališče, kamor si lahko greste pogledat grob staroste slovenskih gornikov in gorskih reševalcev Jože Copa. Od tod se že vidi vrh, ki ima na svojem pobočju na 1582 metrih planinsko kočo.
Na Planini pod Golico je veliko oznak za Golico in izberite sebi primerno pot. Morda je še najboljša časovno najkrajša. Morda boste pustili avtomobil pri gostišču Pri Froncu in se za njim odpravili v breg proti gozdu. Če boste imeli odprte oči, ne boste mogli prezreti oznak in ze čez dobre četrt ure boste pri spodnji postaji tovorne žičnice. Ko boste ob nosilni vrvi pogledali navzgor, boste videli kočo. Pot vodi po gozdnem pobočju, in to vseskozi kar napeto, ko pa se položi, na levi pogled ponovno najde kočo. Še deset minut in že boste tam. Tu se lahko odločite za odmor in malico ali pa jo mahnete po pobočju v cikcaku proti vrhu. Že v pol ure boste opazovali avstrijsko Koroško pod svojimi nogami, proti jugu pa preko Mežakle Julijce. Če boste imeli srečo z vremenom, si vzemite čas in se naglejte teh lepot. Zemljevid Karavank In Julijcev ( vzhodnega dela) je tu sicer težko svetovati, a ker ni težak, ga le vzemite s seboj.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.