Stol (2236 m)

Za Stol pravijo, da je prvak Karavank. Slovi po lepem razgledu ob lepem vremenu in pogled nanj iz doline daje občutek lepe zvonaste gore. Kako priti do vznožja. Vrba je znana po Ribčevem Francetu, kot se je po domače reklo pesniku Francetu Prešernu, in težko jo je zgrešiti. Pot od tod pelje do Žirovnice in naprej po asfaltirani cesti do Završnice, kjer kmalu izgine asfaltna prevleka. Tu že lahko pustite avtomobil in se peš odpravite proti Valvasorjevi koči, do koder je za uro označene poti. Lahko se odločite tudi za nadaljevanje vožnje po strmi makadamski cesti in po petih kilometrih že lahko ustavite svojega upehanega jeklenega konjička na izhodišču.
Dobra obutev in oprema kot za najvišje gore in palice so nepogrešljive. Pot najprej vodi po lepem smrekovem gozdu in niti opazili ne boste, kdaj se bo pričela vzpenjati. Ravno dobro se boste zasopli in ogreli in že bo za vami gozd, pot pa vas bo vodila med ruševjem. V uri hoda vas bo pripeljala do Prižnice, skale, kjer je ze prvi lepši razgled na Bled in okolico. Potem se na poti menjavajo zemlja, pesek in skale. Ko boste na poti dve uri, koča ne bo vec daleč. Le še pol ure boste uzivali v razgledih, potem pa boste ze pri Prešernovi kočii na 2193 metrih. Nikamor se vam naj ne mudi, saj je do vrha le še 15 minut. Ko boste razgrnili zemljevid Karavank, boste imeli pod seboj na jugu Blejsko jezero za orientacijo in Babji zob nad njim. Triglava nekoliko desno ne bo težko prepoznati in na zahodu Kepe. Na vzhodu je Vrtača in desno od nje dolgi greben Košute, vmes pa še Begunjščica. Drugo boste poiskali sami.
Stol ponuja kar nekaj sestopov. Lahko jo mahnete proti zahodu po grebenu na Belščico, na vzhod pa proti Ljubelju in goram nad njim. Najmanj zahtevni se boste vrnili verjetno po poti pristopa.

Similar Posts:

Releated

Bašeljski vrh (1744 m)

Pripeljati se morate do Preddvora in tam poiskati oznake za Mače ter se peljati po slikoviti cesti do omenjene vasi. Skozi vas se peljite dalje do parkirišča nad njo. Tu se pripravite in po kolovozu nadaljujte do razcepa, kjer levo vodi pot na Kališče in dalje na Storžič. Prestopite potoček in nadaljujte kar strmo v […]

Palec (2026 m)

Zapeljite se mimo Tržiča do mejnega prehoda Ljubelj in tu zavijte levo proti hotelu. Takoj za mostičkom pustite avto in se opremite. Pot ob hudourniškem koritu vas bo usmerila na Stol ali proti Koči na Zelenici. Počasi se vzpenja in vas bo lepo ogrela do vmesne postaje žičnice. Tu zavije v skrotje, postane malo bolj […]