Matajur (1642 m)

Iz dveh smeri se lahko pripeljete do Idrskega, ali iz Tolmina ali iz Kobarida. Sredi Idrskega je smerokaz, ki vas po lepi slikoviti cesti napoti v Livek. Ko boste pripeljali vanj, bodite pozorni, saj oznake na cestnih smerokazih kažejo, kam se je treba peljati. Ko boste pripeljali do kraja Avsa, bo do vrha dve uri in pol. Nadaljujte in po osmih kilometrih zmanjka asfalta, makadam pa z višino postaja čedalje slabši. Po 12 kilometrih raje nadaljujte peš po cesti. Kjer koli bo dvom, kje nadaljevati, je vzorno označeno, tudi takrat, ko se pot še zadnjič nekoliko spusti in pripelje do zadnjega korita. Potem se za pol ure začne zares. Slikovita pot se začne strmo vzpenjati med skalami, vseskozi pa ne skopari z razgledi. Potem se položi in pripelje do razcepa. Ponuja težjo, slovensko in lažjo, beneško pot. Priporočam vam lažjo pot, ker je mnogo lepša, saj druga ne ponuja nič drugega kot strmo vzpenjanje po blatnem, spolzkem pobočju brez razgleda, v vsakem primeru pa boste v pol ure na vrhu pri lični cerkvici.
Vse je na dlani: morje, Karnijske Alpe, Kanin s sosedi, Julijci in seveda Krn, proti jugu pa še Nanos, Čaven in desno malo pred morjem Sveta gora nad Novo Gorico. Prekrasen razgled! Sestopite, kot vam je drago: ali po isti poti ali po brezpotju, ker je težko zgrešiti.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.