Blegos (1562 m)

je hrib, ki se dviga med Selško in Poljansko dolino kot nekakšen oče Škofjeloškega hribovja in ki je prijeten cilj iz vsaj dveh razlogov: v vročini večina poti poteka po visokem bukovem gozdu in tura ni predolga, saj njeno dolžino lahko sami določamo. Po najkrajši poti je je le za nekaj več kot pol ure.
Zdaj pa na pot! Najprej se peljite do Škofje loke in po ozkih ulicah skozi staro Loko ter pod Lubnikom v Poljansko dolino do Poljan.Tu zavijte desno proti Javorju in dalje do Zetine, kjer se ze začne odpirati razgled. Poraslo Škofjeloško hribovje spominja na film Cvetje v jeseni. Zdaj se lahko odločite in na primernem mestu pustite avtomobil. Prav je, da vprašate katerega od prijaznih domačinov, kje ga lahko pustite, in se odpravite proti vrhu, oddaljenem debelo uro hoje, če ne, pa lahko nadaljujete še dober kilometer levo po makadamu. Ko se cesta na prelazu malo zravna, se spet odločite, ali boste tu pustili avtomobil ali ne. Tu je Črni kal okoli 1100 metrov visoko. Lahko se peljete še tri kilometre po lepi gozdni poti, in ko se razširi, je vožnje konec. Pot pod noge in čez deset minut ste pri koči (1391 m) z vrhom v ozadju. Pot mimo nje do vrha ob počasni hoji terja manj kot dvajset minut. Razgled z vrha je res veličasten. Pred vami je kot na dlani osrednja Slovenija s tremi verigami gora v ozadju: Julijci na zahodu, Karavankami na severu in Kamniško-Savinjskimi Alpami na vzhodu, na jugu pa so seveda Snežnik in primorski hribi.
Ko se boste vračali, na Črnem kalu zavijte v Selško dolino, tako da pridete najprej na cesto, ki vodi v Davčo, tu pa zavijte na cesto proti Škofji Loki.

Similar Posts:

Releated

Ratitovec (1667 m)

je slikovit vrh v Selški dolini, primeren za vse letne čase. Veliko je pristopov nanj, vendar je najbolj priljubljen tisti iz Prtovča. Do Škofje Loke se ne bo težko pripeljati. Potem se peljite skozi mesto proti Železnikom in malo pred Dolenjo vasjo boste že uzrli Ratitovec. Še nekaj minut in pripeljali se boste v Selca, […]