Kriška gora (1417 m)

Pravijo ji trziška »hišna« gora. Ce se boste hoteli povzpeti nanjo, se boste morali pripeljati do vasi Križe pri Tržiču ali do Golnika in nato do vasi Veterno ter naprej proti vasi Gozd, kjer vas bo ze pozdravilo planinsko zavetišče na 890 metrih nad morjem. Makadamske ceste je le nekaj sto metrov, ostalo pa je lepa asfaltirana cesta, le da je nekoliko ožja. Pri zavetišču je lepo urejeno parkirišce in na njem so smerokazi (markacije), ki vas bodo usmerili na Kriško goro ali »Balkon Gorenjske«, kot jo tudi radi imenujejo. Pot se na koncu vasi strmo vzpne v povečini visok iglasti gozd, tako da tudi v sončnem vremenu na južnem pobočju ni prevroče. Po kakšni uri ne preveč strme poti, ki je dobro uhojena, boste zapustili gozd in pred vami se bo odprla vsa Gorenjska na desni, na levi pa skoraj polovica Dolenjske.
Še 15 minut in ze boste pri planinski koči. Ne bodite presenečeni, če vam bodo nad glavo zaukali jadralni padalci ali zastrli sonce zmajarji. Tu je namreč raj za njih, tako da ob ugodnem vetru lahko ure in ure opazujete njihove mojstrovine.
Sestopite lahko po več smereh ali pa po poti, po kateri ste se povzpeli.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.