Polhograjska Grmada (898 m)

je hrib na zahodu nad Ljubljano in ji malokdo posveča nekaj pozornosti, veliko ljudi pa je niti ne pozna, vendar se da za pristop na njen vrh najti pot, ki vas bo oznojila in za katero boste porabili skoraj dve uri in tudi po skalah bo treba iti. Iz Ljubljane se je treba zapeljati proti Polhovemu Gradcu do vasi Dvor. Ko boste zagledali slikovito cerkev, poišcite parkirišče. Čez cesto boste opazili nekakšno cev, iz katere v korito teče voda. Pot med tem vodnjakom in hišo na desni vodi na izhodišče in le nekaj metrov dalje je že prva markacija. Od tod dalje ni vec težav z orientacijo. Spomladi, ko še ni listja, je še kako primeren čas za obisk tega hriba, saj se med drevjem odpirajo lepi razgledi najprej proti jugu, Krimu in njegovim sosedom, kasneje pa še kam. V kakšni urici boste na 705 metrov visokem Kuclju in se bo razgled odprl še proti zahodu in delno proti severu. Tu se poti priključijo še krajši pristopi iz Polhovega Gradca. Zdaj lahko izbirate med bolj slikovito skalnato potjo na levi ali manj zahtevno in le nekoliko daljšo na desni. Do vrha ni več kot 45 minut. Vrh je skalnat in zelo razgleden. Prav nenavaden je pogled proti kamniškim planinam. Pametno je imeti s seboj kakšen planinski zemljevid.
Na vrhu seveda ni koče, so pa nižje opozorila, ki vabijo. Če bo hoje premalo, se lahko odpravite še malo dlje, na bliznji Tošč, ki že kuka čez tisoč metrov, in nato sestopite po eni od številnih poti.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.