Ciprnik (1745 m)

V Zgornjesavsko dolino se je treba zapeljati in dalje proti Tamarju, v dolino skakalnic. Ko boste pod njimi, zavijte levo proti hotelu. Tu je izhodišče. Odpravite se proti vzhodu in poiščite edino stezo, ki zavije prav v smeri Ciprnika. Že po nekaj metrih je prva markacija, kasneje pa markacije skorajda niso potrebne, ker se s poti zaradi strmine skoraj ne da skreniti. Na dveh, treh mestih se odpre čudovit razgled na dolino. Ko se boste vzpenjali po zahodnem pobočju, boste sem in tja zagledali vrh. Po slabe pol ure se pot nekoliko položi in ponovno strmo plane do priključka s severne strani, z Vitranca. Zdaj zavijte na desno proti jugu in tu pogled sem in tja že uide na Ratece, Podkoren, Jasno nad Kranjsko Goro, v dolino Pišnice in na razdrapane vrhove nad njo. Nad vsem tem je martuljkova skupina. Zdaj do vrha ni več daleč. Še konec poti, ki je najbolj strm in neprijeten, in že boste na vrhu, s katerega je videti toliko, da bi za opis potreboval prav toliko prostora kot do zdaj. Vzemite s seboj zemljevid Julijske Alpe – vzhodni del in prepoznali boste Špik, Škrlatico, Mojstrovki, Jalovec, Ponce, skratka, krasen razgled za nagrado.
Ko boste sestopali, bodite pazljivi že na začetku. In še nekaj: ko se boste peljali od Rateč proti Kranjski Gori, se le ustavite na izviru Save Dolinke. Lepo urejen je in opremljen tako, kot se spodobi.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.