Slemenova špica (1911 m)

Pohod se zacne na Vršiču, kjer pustite avtomobil pri tabli, ki označuje nadmorsko višino 1611 metrov. Tu je dobro vidna steza desno. Že v slabe pol ure boste na sedlu, kjer vam bosta dobro označena smerokaza ponujala pot na Mojstrovko ali pa v Tamar. Izberite Tamar. Krenite torej po stezici navzgor, ki bo takoj poskrbela za to, da se boste ogreli. Na sedlu, ki ga boste dosegli v kakih dvajsetih minutah, se je vredno prvič razgledati, saj bo pred vami mogočna stena Prisojnika z obrazom Ajdovske deklice; pred turo se ustavite v Erjavčevi koči in pokazali vam bodo ta obraz, ker ga boste sami težko našli.
Levo od Prisojnika se nad Veliko Dnino dviga Špik, ki je za nepoznavalce s te strani skoraj neprepoznaven, saj ga izdaja le koničast vrh. Na sedlu boste krenili desno. Nad vami bo zdaj Nad Šitami glava in malo dalje desno Mala Mojstrovka. Nadaljujte po lepo uhojeni in slikoviti poti in po uri hoje se bo odprl razgled v dolino Pišnice. V daljavi proti severu se bodo ze videli dolina skakalnic in na desni Ciprnik ter seveda Slemenova špica. Zdaj boste kmalu prišli do druge poti. Držite se levo, potem pa orientacijsko ne bo več težav. Do vrha bo le še pol ure, vendar boste zanesljivo prej obstali zaradi prizoru, ki ga boste takoj prepoznali: Jalovec s Slemena. Zdaj bo samo še nekaj minut do vrha. Razgled na okoliške vrhove je enkraten. Pod nogami vec kot 1000 metrov nižje leži Tamar z domom. Sprašujete, kateri vrhovi so okoli? Najbolj slikovit je seveda Jalovec na jugu, druge pa boste našli na zemljevidu Julijske Alpe – vzhodni del.
Sestopite lahko v Tamar ali se vrnete po isti poti.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.