Čaven (1242 m)

Iz dveh smeri se da priti do izhodišča: na Col, potem proti Predmeji in v njej še kilometer v smeri proti Lokavcu, druga pa vodi po avtocesti do Razdrtega in dalje do Ajdovščine in zaselka Cesta, tu pa desno proti Lokavcu, skozenj in še štiri ali pet kilometrov do velikega peskokopa. Tu pustite avtomobil in se po cesti odpravite kakšnih sto metrov, kjer je oznaka z napisom Čaven. Uro hoje bo potem minilo po iglastem gozdu, kjer se bo pot dvakrat celo spustila navzdol, potem pa bo malo bolj strm delček poti, ki traja le kakšne četrt ure. Pripelje tako rekoč iz gozda in na višinomeru se pokaze tisoč in še kak meter čez. Začne se najbolj slikovit del poti, kjer opozorila na skalah ne skoparijo z nasveti in tudi razgled na morje ob lepem vremenu kar vabi. Še dobre pol ure in že boste na senožeti pred zavetiščem Antona Bavčerja.
Gre za zanimiv hrib, lahko bi rekli že kar goro nad Vipavsko dolino. Ob lepem vremenu sega pogled na jug proti morju in na sever na Trnovski gozd in Alpe v ozadju. Pot je res zgledno nadelana, vendar je potrebno po njej hoditi pametno, ker prečka kar strma, a porasla pobočja. Skratka, udobna planinska pot s številnimi razglednimi točkami.
Od planinske postojanke lahko nadaljujete do razgledne točke ali pa se vrnete, najbolje kar po pristopni smeri.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.