S pravilno obdelavo kamen zasije v vsej naravni lepoti

Naravni materiali so del novega renesančnega razmišljanja, ob katerem se v nasprotju s pojavom sodobnih tehnologij ljudje vračajo k vse bolj naravnemu življenskemu slogu, saj naj bi bil ta edina prava pot oziroma pogoj za zdravo, srečno in harmonično življenje.

Umetni materiali, ki so doživeli tolikšen razmah v zadnjih desetletjih preteklega stoletja, se torej umikajo iz našega vsakdanjega življenja in na marsikaterem področju spet prepuščajo vodilno vlogo tistemu, kar nam nudi narava. Ponovno so cenjena bogastva, ki jih najdemo v naravni obliki, ali pa izdelujemo iz naravnih surovin. Na pohodu so les, steklo, kamen, glina, lan in konoplja, kovine oziroma vse, kar se je uporabljalo v starih časih, ko še ni bilo plastičnih mas.

Kako uporaben je kamen?

Nekoč so najrazličnejše kamnine uporabljali za izdelavo trajnih in trdnih izdelkov, pomembnih v gradbeništvu, umetnosti, pa tudi v vsakdanjem življenju oziroma za vsakdanje izdelke. In kot kaže, je ponovno tako. Kamniti izdelki, ki so bili nekaj časa pozabljeni predvsem zato, ker so zahtevali težaško delo in jih ni bilo enostavno obdelovati, so si povrnili vrednost.

Zakaj? Ne zgolj zato, ker so naravni. Bistveno je k priljubljenosti prispevalo tudi nekaj drugih dejavnikov:

  1. Pestrost materiala nam omogoča veliko estetsko raznolikost, kajti danes ne uporabljamo zgolj tistih vrst kamna, ki so na voljo pri nas, temveč tudi marmor in druge kamne, ki prihajajo iz uvoza, tudi iz tako rekoč eksotičnih delov sveta.
  2. Sodobni stroji in računalniške tehnologije so omogočili, da je obdelava kamna veliko bolj enostavna kot nekoč. Ročno delo so zamenjale sodobne naprave, s katerimi je delo enostavnejše, to pa seveda prinaša tudi boljšo ceno.
  3. Zavoljo sodobne obdelave lahko kamen danes obdelujemo tako, da naredimo tudi marsikateri izdelek, ki ga nekoč ni bilo mogoče – in kamen postaja tako veliko bolj vsestranski.

Najbolj pogosta uporaba

Kljub temu, da imajo kamniti izdelki danes mnogo podob, se še vedno najbolj pogosto uporabljajo v gradbeništvu, torej kot plošče za oblaganje fasad in notranjih sten, za stopnice, tla, kamnite obloge v stanovanju, okenske police in podobno, poleg tega pa brez kamna ne gre pri ustvarjanju nagrobnikov. Kamen je pomemben tudi za krajinsko arhitekturo oziroma za urejanje parkov in mestnih trgov oziroma središč, kjer z njim pokrivamo tla, prav tako pa pričaramo klopi, fontane in mnoge okrasne izdelke, ki dajejo mestu svojevrstno estetiko.

Doma oziroma v notranjosti pa kamen ni več zgolj pohodna površina, temveč pogosto zasije tudi kotkuhinjski pult ali »šank«. Pomembna je le dobra obdelava, pa se bogastvo naravnega materiala pokaže v vsej svoji barvitosti.

Similar Posts:

Releated

Čiščenje fasad izvajajo usposobljeni strokovnjaki

Čiščenje fasad je postopek odstranjevanja umazanije in drugih ostankov z zunanjih površin stavbe. Te površine je pomembno ohranjati čiste, da se ohrani videz nepremičnine in zaščiti stavba pred vremenskimi vplivi in drugimi poškodbami. Čiščenje fasad lahko opravite ročno ali z uporabo tlačnih čistilnikov in drugih strojev. Čiščenje fasad je specializirano opravilo, ki ga morajo opraviti […]

Katero kosilnico izbrati?

Pri izbiri kosilnice morate upoštevati velikost trate in vrsto trave. Če gre za veliko dvorišče, lahko vzdrževanje košnje s premajhnimi rezili vzame več časa kot košnja s kosilnico z daljšimi rezili. Po drugi strani pa, če je vaše dvorišče zelo majhno in imate občutljivo travo, bodo krajša rezila najbolje opravila svoje delo. Pri tej odločitvi […]