Strožič (2132 m)

Pripeljali se morate do Preddvora, tam poiskati oznake za Mače in se po slikoviti cesti pripeljati do omenjene vasi. Skozi vas se peljite do parkirišča nad njo. Tu se pripravite in po kolovozu nadaljujte do razcepa, kjer levo vodi pot na Kališče in dalje na Storžič. Prestopite potoček in krenite v gozdnat breg. Kar nič ni prizaneseno na začetku, ampak je treba takoj začeti »delati«. Po kakšne pol ure hoda, ko se gozd nekoliko razredči, se pri klopci odre prvi lep pogled proti Preddvoru z jezercem Črnava in zaplava proti Kranju in hribom nad Škofjo Loko. Ob razgledovanju se znebite odvečne obleke in popravite opremo. Nekaj minut bo zdaj hoje po skoraj ravnem, gostem smrekovem gozdičku, potem bo smrekov gozd prešel v bukovega in pot se bo ponovno postavila nekoliko bolj pokonci. Zdaj boste strmino premagovali kar kakšno urico v ključih in samo enkrat vmes uživati v razgledu, in sicer na strmi jasi. Potem bo še 15 minut hoje do jase, kjer je nekaj bajt. Ko bo minilo naslednjih deset minut, boste zapustili gozd in pred vami bo Dom na Kališču (1534 m). Za manj pripravljene je lahko tu ze konec ture, saj je s terase prekrasen razgled.
Pot na vrh vodi kar za domom najprej po široki in skoraj ravni poti do Bašeljskega prevala, kjer je že 1630 metrov visoko. Tu zavijte nekoliko levo navzdol, potem pa bo »šale« konec, saj vas bo čakala urica prave planinske ture, na kateri bo treba biti pazljiv. Ko boste stopili na vrh, boste presenečeni, da je toliko prostora na temenu tega kranjskega simbola. Na zemljevidu Karavanke – osrednji del boste našli vse. Morda samo za orientacijo: greben na severu je Košuta in vrh na vzhodu Kočna.
Sestopite lahko po eni od dveh poti na sever ali pa po pristopni poti.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.