Impotenca: motnja, ki se zdravi s pogovorom

Impotenca: motnja, ki se zdravi s pogovorom

Impotenca – nočna mora vsakega moškega. Problem, o katerem mnogi molčijo. Odkrijte, kaj vpliva na pojav impotence in kako se lahko rešite te težave, o kateri je prepovedano govoriti.

Število moških, ki imajo težave z impotenco iz dneva v dan raste. Ta motnja postaja tiha epidemija. Mnogi moški jo vsakodnevno doživljajo.

Kateri so najbolj pogosti vzroki za impotenco pri moških?

O primarni impotenci govorimo, kadar moški nikoli ni imel spolnega odnosa ali pa ima izrazite motnje erekcije od začetka spolne zrelosti ali spolne aktivnosti. Celo pri spolni sli in poskusi z enim ali več partnerji v primernih okoliščinah. Sekundarna impotenca se pojavlja po daljšem ali krajšem obdobju uspešnih spolnih odnosov z zadovoljujočo rekcijo. Selektivna impotenca se pojavi, kadar moški z nekaterimi partnerji lahko ima zadovoljujočo erekcijo, z drugimi pa ne.

Erekcija in potenca pri moških sta odvisni od več faktorjev, tako da so tudi vzroki za impotenco različni. Na moškega najpogosteje vplivajo številni psihološki faktorji:

 1. Pretirana skrb, anksioznost in negativne misli, ki jih moški ne more obvladati,
 2. Nenehno razmišljanje in pričakovanje neuspeha (pričakovanje izgube erekcije),
 3. Siljenje samega sebe, da za vsako ceno doseže erekcijo,
 4. Hitenje zaradi strahu pred izgubo erekcije,
 5. Pretirana želja po dokazovanju samega sebe,
 6. Potreba po dokazovanju pred partnerjem,
 7. Občutek manjvrednosti in pomanjkanje samozavesti,
 8. Jeza do samega sebe,
 9. Depresija in potrtost, ki lahko imata povezavo z impotenco, ni pa nujno,
 10. Sramežljivost,
 11. Kumulativni ali kroničen stres (najpogosteje kot posledica stresnega načina življenja, stresne službe, težav v odnosu ali zakonu itd.),
 12. Nesposobnost uvida, da sam sebi ustvarja in ohranja težave s potenco,
 13. Slab odnos s partnerjem (težave v odnosu, prepiri in podobno),
 14. Zloraba s strani partnerja (manipulativni partnerji so nagnjeni k temu, da ta problem izkoristijo za podcenjevanje in ustvarjanje občutka manjvrednosti).

Pri nekaterih moških, še posebej pri mladih, se impotenca pojavi kot reakcija na zavrnitev, katero spremljajo tudi psihične spremembe. Do impotence lahko pride tudi zaradi težkih poškodb, vendar pa so psihološki faktorji tisti, ki najbolj vplivajo na moškost.

Kako lahko sami rešite težavo z impotenco?

Seveda, rešitev obstaja in nahaja se v vas. Če bi se radi znebili težav z impotenco, se morate naučiti novih vzorcev obnašanja in razmišljanja, da bi se rešili stresa in dovedli do optimalnega stanja, v katerem boste lahko imeli erekcijo.

Lahko poiščete pomoč terapevta, ki vam s pogovorom lahko pomaga, da se sprostite in rešite stresa, ki se je nakopičil v vas.

Ker je vedno bolje preprečiti kot zdraviti, se, ko je še čas, potrudite in storite nekaj izmed slednjega:

 • Ublažite stres,
 • Najdite čas za sprostitev,
 • Spremenite življenjske navade – opustite alkohol in cigarete,
 • Shujšajte, kolikor le morete,
 • Izvajajte vaje za jačanje medenice.

Pojav impotence lahko preprečite s pogostimi spolnimi odnosi. Malo je znano, da so oslabljene mišice medenice lahko razlog za slabo potenco. Ko se mišice dalj časa ne obremenijo, izgubijo moč. Zato je zelo pomembno, da ste spolno aktivni. Pred impotenco pa vas lahko reši tudi zmerna fizična aktivnost.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.