Peč (1510 m)

Začeli boste v Ratečah v neposredni bližini Planice. V vasi, ki ni najbolj prostorna, poiščite parkirno mesto in se po makadamski cesti mimo gostilne Šurc odpravite navkreber. Cesta je zložna, zato se boste počasi ogreli.
Prvih dvajset minut, preden boste prišli do gozda, boste lahko uživali ob prekrasnem razgledu proti Poncam, levo čez dolino skakalnic svoja ostenja razkazujejo Travnik in Mojstrovki, še dalje levo pa je martuljkova skupina s Škrlatico in najvišjim Oltarjem.
Ko boste zavili v gozd, se le sem in tja med smrekami odpre razgled na to ali ono goro, najlepši pa je nedvomno na Jalovec. Da boste lažje ugotovili, kaj gledate, vzemite s seboj zemljevid Julijske Alpe – zahodni del. Po kakšni uri se bo cesta razcepila in takrat boste pred seboj prvič zagledali vrh s stolpi. Dolga poseka je kot rana v mladem smrekovem gozdu. Kaj kmalu boste zapustili cesto in zavili v še nekoliko gostejši gozd, kjer se pot vzpenja v ključih. Domala vsak tretji ovinek zasuče v drugo smer daleč iz gozda, zato se razgledi menjavajo. Zares je slikovito. Dolina skakalnic se vse bolj odpira proti Tamarju in tudi vrhov je videti vse več. Na vrhu se le razglejte. Na severu je Dravska dolina in nad njo Dobrač z značilno anteno. Proti jugu se boste nagledali zahodnih Julijcev.
Sestop je tako enostaven, da ni omembe vreden.

Similar Posts:

Releated

Mala Mojstrovka

Skozi Kranjsko Goro se zapeljite na Vršič po 24 serpentinah in parkirajte 1611 metrov visoko. Skrbno se pripravite, ne pozabite na pohodne palice, in jo mahnite proti zahodu. Natanko nad vami, vrha se ne vidi, je Mala Mojstrovka. Pot najprej vodi v redkem borovju, ki pa kmalu izgine. V dobre pol ure je udobne kamnite […]

Krnsko jezero

Peljite se skozi Kranjsko Goro na Vršič. Že tu lahko občudujete vršace. Potem se boste mimo spomenika Julijusa Kugyja in izvira Soče spustili v Trento. Tudi tod se da marsikaj videti. Kmalu po vasi Soča vas bodo table opozorile na korita Sočce. Ustavite se in si oglejte to naravno zanimivost. Še malo in smerokazi vas […]