Peč (1510 m)

Začeli boste v Ratečah v neposredni bližini Planice. V vasi, ki ni najbolj prostorna, poiščite parkirno mesto in se po makadamski cesti mimo gostilne Šurc odpravite navkreber. Cesta je zložna, zato se boste počasi ogreli.
Prvih dvajset minut, preden boste prišli do gozda, boste lahko uživali ob prekrasnem razgledu proti Poncam, levo čez dolino skakalnic svoja ostenja razkazujejo Travnik in Mojstrovki, še dalje levo pa je martuljkova skupina s Škrlatico in najvišjim Oltarjem.
Ko boste zavili v gozd, se le sem in tja med smrekami odpre razgled na to ali ono goro, najlepši pa je nedvomno na Jalovec. Da boste lažje ugotovili, kaj gledate, vzemite s seboj zemljevid Julijske Alpe – zahodni del. Po kakšni uri se bo cesta razcepila in takrat boste pred seboj prvič zagledali vrh s stolpi. Dolga poseka je kot rana v mladem smrekovem gozdu. Kaj kmalu boste zapustili cesto in zavili v še nekoliko gostejši gozd, kjer se pot vzpenja v ključih. Domala vsak tretji ovinek zasuče v drugo smer daleč iz gozda, zato se razgledi menjavajo. Zares je slikovito. Dolina skakalnic se vse bolj odpira proti Tamarju in tudi vrhov je videti vse več. Na vrhu se le razglejte. Na severu je Dravska dolina in nad njo Dobrač z značilno anteno. Proti jugu se boste nagledali zahodnih Julijcev.
Sestop je tako enostaven, da ni omembe vreden.

Similar Posts:

Related posts