Begunjščica (2063 m)

Izhodišče so Begunje na Gorenjskem. Zapeljite se do razvalin gradu Kamen in dalje po soteski Drage do gostišča. Tu pustite avtomobil in nadaljujte do Poljške planine. Tu poglejte proti severu, kjer se bohoti Stol s Prešernovo kočo, nato pa proti vzhodu, proti Begunjšcici. Mimo velikega gospodarskega poslopja jo mahnite po dobro označeni poti v gozd.
Smerokazi in napotila so zgledno urejeni. Lepa steza vodi navzgor po lepem smrekovem gozdu, v katerem seveda ni razgleda. Steza po slabi uri zmerne hoje zapusti gozd, kar obenem pomeni, da je planinska postojanka blizu. Tu boste že uzivali v prvih razgledih po Gorenjski (Blejsko jezero je kot na dlani) ali bližnjem Stolu, Vrtači in proti vrhu Begunjšcice. Še to, pristop ni edini, saj je mogoče priti še iz Zirovnice po dolini Završnice (štiri ure) ali pa iz Tržiča čez Preval (4,5 ure).
Zdaj je še za urico hoje do vrha Begunjšcice, ki se imenuje Veliki vrh. Krenite po stezi, ki v ključih doseže greben na Begunjski Vrtači in ki je od spodaj vidna kot ploska zareza v grebenu. Ko boste tik pod grebenom zavili po bolj ali manj vidni stezi, vrh ne bo več daleč. Dosegli ga boste po nekoliko bolj strmi skalni stezi. Tam se odpre prelep razgled na sever, kjer pod prepadnimi stenami leži Zelenica, in potem na ostre grebene Na Možeh, Zelenjak, Palec in Vrtačo. Če je vreme lepo, se včasih v daljavi vidita tudi avstrijska Ankogel (3263 m) in Hochalmspitze (3355 m), vrhova Visokih Tur (Velikega Kleka ali Grossglocknerja). No, na zahodu je Stol, na jugu pa dolina Drage in nekoliko levo še Dobrča. Sestopite lahko po pristopni poti ali pa se odločite za sestop, ki si ga boste izbrali na zemljevidu Karavank.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.