Palec (2026 m)

Zapeljite se mimo Tržiča do mejnega prehoda Ljubelj in tu zavijte levo proti hotelu. Takoj za mostičkom pustite avto in se opremite. Pot ob hudourniškem koritu vas bo usmerila na Stol ali proti Koči na Zelenici. Počasi se vzpenja in vas bo lepo ogrela do vmesne postaje žičnice. Tu zavije v skrotje, postane malo bolj strma in posuta je z debelim kamenjem. V ključih se bo začela vzpenjati in v dobre pol ure boste pri planinski postojanki. Krenite mimo nje v smeri proti Stolu. Po kakih desetih, petnajstih minutah se bo od nje odcepila stezica desno. Od tod dalje bodo možici vaši edini vodniki. Po dvajsetih minutah malo gor in malo dol se boste znebili gozda in pokazali se bodo Begunjščica, Vrtača in greben Na možeh. Počasi se bo zacel izgubljati tudi travinj in možici vas bodo pripeljali na melišče. Zdaj se desno od sedla že vidi vrh. Pot se počasi zoži in po desetih minutah postane skalnata. Od tod dalje je pametno zložiti pohodne palice in jih pripeti na nahrbtnik, če se ne dajo zložiti, jih pa raje pustite ob poti, ker vam bodo sicer v napoto. Če ste vrtoglavi, na sedlu počakajte tiste, ki se bodo po nekoliko bolj zahtevnem svetu v slabe pol ure povzpeli na vrh s prekrasnim razgledom. Koroška s Celovcem je kot na dlani, desno sta Košuta in Storžič, na zahodu pa je Begunjščica. Med Begunjščico, ki sicer zapira kar precej razgleda, in Vrtačco boste ukradli lep del razgleda proti Julijcem in goram nad Bohinjem. Na vrhu si vzemite čas in uzivajte.
Pri pristopu na vrh si dobro zapomnite zadnji, skalnati del poti, da ne bo težav s prehodi, ker proti vrhu ni možicev, je pa zato pot shojena.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.