Dobrča (1634 m)

zahteva malo daljšo turo, vendar tako, da je za vse v družini. Pripeljati se je potrebno do odcepa za Tržič, do tako imenovane Deteljice, in tu poiskati cesto proti Begunjam. Po njej se peljite skoraj dva kilometra do gostilne Pod Dobrčo, še kakih sto metrov naprej do prvega odcepa na desno in že boste na izhodišču. Široka pot najprej vodi po vzhodnih obronkih nad Tržičem, ko se zoži, pa zavije v lep bukov gozd, ki se razprostira tako rekoč do vrha. Po uri hoda boste na Bistriški planini, kjer je prostrana planota s kar lepim razgledom proti vzhodu, torej goram nad Dovžanovo sotesko, na desni pa na Kriško planino, Storžič … Tu je nekaj manj kot polovica poti, zato bi bilo škoda odnehati, kajti že čez pol ure se odpre nov razgled, ki da moč za strmino na Lešanski planini (1500 m). Še malo in ze boste na položnem delu, ko boste zavili samo še »okoli vogala« in že boste pri koči, ki je skoraj na isti višini kot Lešanska planina.
Od tu je le še streljaj do vrha. Trud za turo je poplačan, saj je razgled prečudovit. Pod vami bosta kranjska kotlina z Ljubljano za Sorškim poljem in brniško letališče. Na severu kraljuje Triglav in v neposredni bližini na zahodu sta Stol in Begunjščica. Na severu je Veliki vrh, kjer se preko Kladiva, Košutnikovega turna do Tolste Košute koncuje greben. Na vzhodu se dviga Mrzla gora in desno od nje Kočna, nato pa je tu že Storžič. Preden pogled zopet zaplava proti Sorškemu polju, s pogledom ošvrknemo še tržiško hišno goro. Če bo manjkala kakšna podrobnost, jo boste našli na zemljevidu Karavank. Sestopite lahko po isti poti, za večjo pestrost pa raje sledite markacijam z oznako 1, ki pripeljejo na izhodišce. Le nekoliko bolj strmo je. Tudi razgleda v dolino vam ne bo žal.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.