Visok tlak v nosečnosti – enako nevaren tako mamo kot za dojenčka!

Izvedeli ste, da ste noseči in vaša sreča je brezmejna? Obljubili ste si, da se boste držali zdravih navad, da bi bil dojenček zdrav. Odstranili boste nezdrava živila iz svoje prehrane, alkohol, tobak in vse, kar bi dojenčku lahko škodilo. Vendar pa se pričenjate zavedati dejstva, de ne morete vplivati popolnoma na vse. Tako je ravno z visokim tlakom.

Visok tlak pred nosečnostjo, v rani ali pozni nosečnosti

Nekatere ženske imajo težave z visokim krvnim tlakom že pred nosečnostjo. Ko načrtujejo otroka ali ko zanosijo, jim ginekolog objasni, da morajo strogo paziti na svoj tlak. To pomeni redne kontrole, reguliranje krvnega tlaka in okrepljen nadzor. Če je ženska imela hipertenzijo pred nosečnostjo, v nosečnosti lahko pride do poslabšanja stanja.

Pogosti glavoboli, vrtoglavica, zatekanje obraza ali rok, zvonjenje v ušesih, bliskanje pred očmi in oteženo dihanje so pri nosečnicah lahko znak visokega krvnega tlaka. V tem primeru bo zdravnik odločil glede terapije za nosečnico.

Nekatere nosečnice lahko občutijo težave z visokim krvnim tlakom že v rani nosečnosti. To pomeni, da je pred nosečnostjo njihov tlak bil normalen. Če se težave pojavijo po 20. tednu nosečnosti (visoka nosečnost), gre za preeklampsijo.

Preeklampsija v nosečnosti lahko povzroči poškodbe drugih organov. Pri nosečnici lahko trpijo srce, pljuča, ledvice, jetra, ožilje ali možgani. Nezdravljena preeklampsija lahko privede do resnih – celo usodnih – komplikacij za mamo in otroka.

Bodite pozorni tudi na stres. Pri tem vam lahko pomaga tudi kdo drug, morda samo pogovor z znancem ali lokalno z vašim psihoterapevtom. V primeru, da ste v enem od večjih krajev, ga boste našli brez težav. Na ključne besede psihoterapija Ljubljana ali psihoterapevt Maribor boste vedno našli dovolj zadetkov.

Zakaj je povišan krvni tlak v nosečnosti problem?

Glede na knjigo Omega936 Project, visok krvni tlak v nosečnosti lahko privede do različnih tveganj, vključno z:

 • Zmanjšan dotok krvi v posteljico (placento). Če posteljica nima dovolj krvi, bo fetus prejemal manj kisika in hranljivih snovi. To lahko privede do upočasnjene rasti plodu, nizke porodne teže ali predčasnega poroda. Lahko se pojavijo težave z dihanjem in povečanje tveganja za infekcijami.
 • Težave s placento. Preeklampsija (visok krvni tlak v nosečnosti) lahko privede do predčasnega ločevanja placente od notranje stene maternice. Ločevanje placente lahko povzroči močne krvavitve, to lahko ogrozi življenje nosečnice in dojenčka.
 • Predčasen porod. Včasih je potrebno, da mama rodi otroka pred rokom. Tako se lahko preprečijo možne nevarne komplikacije in posledice visokega krvnega tlaka v nosečnosti.
 • Bodoča kardiovaskularna obolenja. Visok krvni tlak v nosečnosti lahko poviša tveganje bolezni srca in ožilja v prihodnosti. Tveganje za kardiovaskularnimi boleznimi je višje, če ste imeli preeklampsijo v pozni nosečnosti ali predčasen porod zaradi visokega tlaka med nosečnostjo.

Kako vedeti, ali ste žrtev preeklampsije?

Poleg visokega krvnega tlaka, drugi simptomi preeklampsije vključujejo:

 • povečana količina proteinov v urinu (proteinuria)
 • težave z ledvicami
 • močni glavoboli
 • začasna izguba vida, zamegljen vid in občutljivost na svetlobo
 • bolečina v zgornjem delu trebuha, pod rebri na desni strani
 • zmanjšana raven trombocitov v krvi
 • motnje delovanja jeter

Zdravljenje visokega tlaka v nosečnosti je zelo pomembno. Da bi zaščitili sebe in dojenčka, se držite terapije, ki vam jo predpiše zdravnik. Tako boste zmanjšali nevarnost težkih posledic.

Okulistični pregled traja predvidoma 20 do 30 minut, podroben pregled ostrine vida pa zajema tudi dodatno obrazložitev. Preberite več …

Podjetje Vitanoval ima v svoji ponudbi tudi prehransko dopolnilo za ženske, ki se imenuje Fertility+ zanjo. Preberi več …

Similar Posts:

Releated

najbolj priljubljeni izdelki iz konoplje

Najbolj priljubljeni izdelki iz industrijske konoplje

Na trgu je moč opaziti vse več ponudne z izdelki, ki so nastali na osnovi industrijske konoplje. Ravno zaradi tega je treba pri izbiri CBD izdelkov biti še toliko previdnejši. Pojavljajo se namreč tudi povsem naključni ponudniki, ki prodajajo nekakovostne izdelke. V prvi vrsti je torej potrebno izdelke iz konoplje izbirati in kupovati v preverjenih […]