Veliki Draški vrh (2243 m)

Skozi Bled se zapeljite na Rudno polje in nadaljujte mimo vojašnice in dalje naravnost, dokler cesta ne zavije desno. Desne se drzite toliko časa, da se cesta konca s parkiriščem. Tu je izhodišče tudi za pohod na Triglav. Oznaka opozori, da je do planine Konjšica (1438 m) pol ure hoda ob kar vodnatem čistem gorskem potoku. Ko boste na planini Konjšica prišli iz gozda, se bo pred nami za kratko pokazal Draški vrh.
Pot nato vodi cez prijetne pašnike in se na koncu zoži ter postane prodnata. V cikcaku v slabe pol ure pripelje v prelep amfiteater pod Viševnikom, Malim in Velikim Draškim vrhom na severu ter Ablanco na jugozahodu. Kjer tabla opozori, da je tu Triglavski narodni park, zavijte levo. Vrh bo poslej vseskozi pred vami. Steza se kar strmo vzpenja proti Studorskemu prevalu in ga doseže v naslednje pol ure. Tu se odpre prelep razgled na Bohinjsko jezero in hribe nad njim, na levi na 2004 metre visoko Ablanco in na zahodu na 2276 metrov visoki Tosc. Na desni je vrh. Tu se pot odcepi desno. Po njej pojdite le do prvega melišča. Tu zapustite stezo, četudi ni oznak, in iščite primerne prehode vse do prve, kakih pet metrov visoke stene, ki se nadaljuje desno. Nadaljujte torej desno ob njej kar po melišču in v kakih petnajstih minutah boste na nekakšnem sedelcu. Tu zdaj z varno stopinjo nadaljujte naravnost navzgor, kot vodi teren, do vrha, s katerega je prekrasen razgled. Na severu je Triglav, okolico in drugo pa boste spoznali z zemljevidom Julijci – vzhodni del. Pri vrnitvi se lahko odločite za desni greben, če gledate navzdol, kjer je sestop kar uhojen. Pripelje vas na Studorski preval in od tod dalje ni nobenih težav več.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.