Med postopki 3D tiskanja velja stereolitografija za najstarejšo

3D tiskanje je poseben tehnološki proces, s katerim ustvarjamo tridimenzionalne predmete. Od svojih začetkov pa do danes je tehnologija izjemno napredovala, zato poznamo različne vrste postopkov. Med njimi je tudi stereolitografija ali SLA, kar krajše pomeni Stereo-Litographic Aparatus. 

Med postopki 3D tiskanja je med najstarejšimi, saj so jo razvili že v 80. letih prejšnjega stoletja, a je tudi najbolj priljubljena in široko sprejeta. Uvrščamo jo v skupino aditivnih tehnologij, pri čemer se fotoobčutljiv material v tekoči obliki s pomočjo laserja spreminja v tridimenzionalen plastičen predmet.

Uporaba stereolitografije je vsestranska

Pri tem postopku se predmeti gradijo po posameznih slojih. Tekoči fotopolimerni sloj se utrjuje z usmerjanjem UV laserskega žarka, ki se na ta način strdi v eno plast 3D modela. Delovna plošča se nato pomakne navzdol, s čimer se celotna konstrukcija pomakne navzgor, na prejšnjo plast pa se nanese nova plast smole in se izdela nov sloj izdelka. Debelino plasti je mogoče izbirati, celoten postopek pa se ponavlja dokler končni izdelek ni izdelan.

Moderen 3d tiskalnik

Zaradi stroškovne učinkovitosti in dostopnosti, se stereolitografija danes uporablja v različne namene. Prav tako pa je to eden od najhitrejših načinov izdelave kompleksnih 3D modelov. Najpogosteje jo zasledimo pri izdelavi prototipov in manjših serij izdelkov, saj omogoča tudi natančno površinsko obdelavo. Med izdelki, ki se izdelujejo z njeno pomočjo so tudi razni medicinski pripomočki, nakit, modeli in drugi plastični izdelki.

Stereolitografija ima številne prednosti

Čeprav postopek velja za eno izmed najstarejših tehnik 3D tiskanja, pa se je do danes še vedno obdržala in velja za eno od najbolj priljubljenih. V njeno korist govorijo njene številne prednosti, zaradi katerih je ta postopek toliko bolj uporaben. Z njo se lahko izdelujejo predmeti izjemno visoke natančnosti, saj se lahko izdelujejo ob identičnih pogojih. 

Rezultat stereolitografije so tehnično dovršeni predmeti, ki imajo s pomočjo dodatne obdelave izjemno ravno površino, laserski žarek pa zagotavlja tudi visoko stopnjo dimenzionalne natančnosti., zato je to najboljši postopek za izdelavo izdelkov z visokimi detajli. Za SLA postopek se lahko uporabljajo različni materiali in tiskalniki. Čeprav ti morda niso najcenejši, pa na dolgi rok bistveno skrajšajo proizvodni čas in stroške.

Similar Posts:

Releated

Google oglaševanje je učinkovit način pridobivanja strank

Google oglaševanje je eden izmed najbolj priljubljenih in učinkovitih načinov doseganja potencialnih strank na spletu. Z nameščanjem oglasov na straneh z rezultati iskanja v Googlu in drugih spletnih mestih, lahko podjetja dosežejo ljudi, ki aktivno iščejo njihove izdelke ali storitve. Oglaševanje v Googlu je lahko učinkovit način za usmerjanje prometa na vašo spletno stran, ustvarjanje […]

Koraki pri razvoju spletnih trgovin

Izdelava spletnih trgovin zahteva temeljit premislek in načrtovanje, od izbire prave platforme do vzpostavitve plačilnih vrat. V tem prispevku bomo podali nasvete za tiste, ki šele začenjajo svojo pot razvoja spletne trgovine. Čeprav se vzpostavitev e-trgovine v teoriji zdi odlična zamisel, morate pred začetkom delovanja opraviti nekaj pomembnih korakov. Najprej in predvsem morate ustvariti spletno […]