Kako izbrati pravo motorno kosilnico za vašo zelenico?

Kako izbrati pravo motorno kosilnico za vašo zelenico?

Če imate zastarelo ali pokvarjeno kosilnico, ali pa jo kupujete prvič, se verjetno zavedate, da je na trgu veliko različnih motoriziranih kosilnic in izbira prave za vašo zelenico ni tako preprosta. Pri izbiri motorne kosilnice je nekaj ključnih stvari, na katere morate biti pozorni. Pomembno je, da preverite, iz kakšnega materiala je izdelana vrtna kosilnica. Če je kosilnica večja, mora imeti trpežno kovinsko ogrodje, medtem ko naj bodo plastični dodatki iz močne plastike. Preverite pri prodajalcu, kakšni materiali se uporabljajo pri kosilnicah različnih znamk.

Uživajte v lepo urejenem vrtu s kosilnico.

Moč motorja

Sodobni 4-taktni zračno hlajeni motorji so običajno bolj učinkoviti, tišji in lažje zaženete kot motor vaše stare kosilnice. Pri izbiri motorne kosilnice bodite pozorni na velikost zelenice, vaše navade pri košnji in teren, ki ga boste kosili. Kosilnice s širino reza do 40 cm naj bi imel motor z vsaj 1,8 kW moči, medtem ko za kosilnice s širino reza okoli 50 cm priporočamo motor z 3,5 kW ali več moči. Če imate na zelenici strme naklone, raje izberite kosilnico z nekoliko močnejšim motorjem. Enako velja, če ste nagnjeni k redkejši košnji trave. Močan motor se bo bolje spopadel z gostejšo in daljšo travo, kar pri motorjih, ki imajo premalo moči, lahko povzroči upočasnitev ali celo ustavitev motorne kosilnice. Močnejši motorji tudi lažje obvladujejo ostanke trave, ki bi se lahko nabrali okoli rezila in zmotili delovanje kosilnice. Ne pozabite napolniti motorja z ustrezno količino motornega olja pred prvo uporabo.

Širina reza

Ko se odločate za širino reza motorne kosilnice, morate upoštevati velikost vaše zelenice in druge faktorje. Kosilnice z manjšo širino reza so bolj okretne in primerne za manjše zelenice ter območja, kjer je več dreves, grmovja ali drugih ovir. Večje kosilnice pa so primerne za košnjo večjih površin, saj lahko pokosijo več trave hkrati, kar omogoča hitrejše opravljanje dela z manj hojo.

Izbira pogona

Glede na izbiro pogona na kosilnici, če boste kosili zelo majhne površine do približno 300 m², ni nujno, da je kosilnica opremljena s pogonom. V vseh drugih primerih pa je pogon ena od osnovnih funkcij sodobnih motoriziranih kosilnic. Samohodne kosilnice vam omogočajo hitrejšo in manj naporno košnjo trave, saj vas pogon avtomatsko premika naprej. Poleg tega samohodne kosilnice zagotavljajo enakomerno košnjo in razbremenjujejo ročaj in kosilnico, kar podaljšuje življenjsko dobo naprave. Priporočljivo je izbrati kosilnico s pogonom na zadnja kolesa, posebej če imate zelenico na naklonu. Pogon na sprednja kolesa je primeren predvsem za ravne površine.

Ko gre za kolesa na kosilnici, izberite kosilnico z večjimi kolesi, ki imajo gumirano površino. Večja kolesa omogočajo boljši oprijem ter olajšajo premagovanje neravnin in ovir na trati. Poleg tega, naj bodo kolesa zaščitena pred prahom in vlago, da bodo delovala gladko in se ne bodo obrabila. Pri nastavitvi višine košnje je priporočljivo izbrati kosilnico s centralno nastavitvijo, ki omogoča enostavno prilagajanje višine. Optimalna dolžina trave na zelenici je običajno med 4 in 6 centimetri, odvisno od letnega časa in stanja trave. Za zdravo rast trave je pomembno, da pri vsaki košnji ne odrežete več kot tretjine dolžine bilke, kar lahko enostavno dosežete s prilagajanjem višine kosilnice.

Pri izbiri motorne kosilnice preverite tudi, ali ima avtomatski zaganjalnik, ki olajša vžig motorja, sistem za zbiranje trave ali mulčenje, nastavljivo višino košnje ter enostavno praznjenje posode za zbiranje trave. Z upoštevanjem teh nasvetov boste lažje izbrali ustrezno motorizirano kosilnico za svoje potrebe. Ne pozabite tudi na pravilno vzdrževanje kosilnice in redno čiščenje po uporabi, da bo kosilnica delovala kar se da učinkovito in brezhibno.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.