Starostna slabovidnost kot normalni fiziološki pojav

Starostna slabovidnost kot normalni fiziološki pojav

Starostna slabovidnost ali presbiopija je povsem normalen fiziološki pojav. Običajno se pojavi okoli 40. leta starosti. Zanjo je značilen zamegljen vid pri branju, pri delu z računalnikom oziroma pri vsem bližinskih delih. Doleti pa prav vsakega človeka, ne glede na to, ali je kdaj koli že imel težave z očmi ali ne. Tudi osebe, ki so kratkovidne, lahko pri gledanju na bližino opazijo, da ne vidijo več tako jasno kot nekdaj.

Presbiopija je torej posledica procesa, ki je povezan z našo starostjo. Takšen proces pa se seveda razlikuje v primerjavi z daljnovidnostjo, astigmatizmom ali kratkovidnostjo. Je namreč posledica postopne izgube prožnosti očesne leče.

Očesni pripomočki za starostno slabovidnost

V primeru starostne slabovidnosti ali presbiopije si lahko pomagamo z najrazličnejšimi vrstami očal. Med njimi so na primer očala za bližino. Uporabljajo se pri bližinskih delih, pri delu z računalnikom ter pri branju.

Korekcijska očala za branje
Ljudje s presbiopijo rabijo korekcijska očala za bližino za branje.

Če smo torej kratkovidni, v resnici v tem primeru potrebujemo dvoje očal. To so očala za daljavo ter očala za blizu. Za starostno slabovidnost se pogosto uporabljajo tudi bifokalna ali progresivna očala. Za njih je značilno, da imajo dve žariščni točki. Očala se imenujejo tudi večžariščna, saj imajo več žarišč ter ni dovolj jasne linije med bližino in daljavo.

Uporabnikom kontaktnih leč pa strokovnjak v takšnem primeru predpiše bralna očala. Ta se lahko nosijo skupaj s kontaktnimi lečami. Na voljo so tudi prav posebne multifokalne kontaktne leče.

Kako se navaditi na multifokalne kontaktne leče?

V eno oko se vstavi leča za gledanje na daljavo, v drugo oko pa za bližino. Možgani pa se nanje privadijo tako, da za različna dela dajejo prednost enemu ali pa drugemu očesu.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.