Stari tabor (603 m)

je zelo primerna turica daleč od nevarnosti. Zapeljite se do Divače in potem proti Sežani. Lepa kraška cesta pripelje do odcepa za Povir. Sledite mu in tik pred kamnitim mostom prek proge peljite do železniške postaje, kjer pustite avtomobil, ker tam najmanj moti krajane. Na mostu je prva markacija. Markacijam sledite skozi naselje na kolovoz, kjer se odpre prvi razgled proti Nanosu in Vremščici. Pot se samo nekaj časa rahlo vzpenja, kmalu pa se poravna in zavije nekoliko proti zahodu in pokaže se Stari tabor, ki je oddaljen le še dobre pol ure. Pot potem utone med kraško vejevje in se neopazno začne vzpenjati. Med vejevjem ponuja le slab razgled proti severovzhodu. Pot se še kar vzpenja, ko pa se zadnjič pred vrhom poravna, vas pripelje na travnato jaso, ki ob mirnem sončnem vremenu kar vabi, da bi se ulegli k počitku. Prečkajte jaso in se spoprimite z zadnjo, najhujšo strmino, celo med skalami, do vrha.
Kar kakih pet minut traja ta »grozni« vzpon in že ste na skalnatem, neporaščenem vrhu, ki ponuja prekrasen razgled na Kras, na severovzhodu na Divačo in na jugozahodu na Lipico in Kokoško nad njo. Tudi Ajdovščina se vidi in antenski stolp nad Trstom, desno od njega pa je le streljaj od tod antenski stolp na Trstelju. Čavna ni težko najti, da o Nanosu niti ne govorim. Vrh na vzhodu je Snežnik. Vzemite si čas in uživajte. Pri vračanju na jasi krenite do njenega najbolj severnega dela, kjer oznake usmerjajo še na Veliki vrh. Od tam se ponuja še lep pogled na današnji vrh in še nekoliko drugačen pogled na okolico. Sestopite lahko tudi v Lokev, vendar si morate prej urediti prevoz.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.