Soba pobega (escape room)

Za zanimivo igro, imenovano »escape room« oziroma po naše soba pobega, sem prvič slišal med potovanjem v ZDA, ko so mi jo predstavili študentje, s katerimi smo klepetali o tem, kako mladi radi preživljajo prosti čas in kaj počnejo.soba-pobega

Takrat je bil »escape room« pri njih očitno tako priljubljen, da je bila soba za pobeg dejansko v vsakem kraju, večja mesta pa so imela prave komplekse tovrstnih sob, kjer jih je bilo tudi po pet ali deset v isti stavbi oziroma zabavi namenjenemu kompleksu. Dejali so mi, da »escape room« zagotovo moram obiskati, vendar žal ni uspelo, saj sem imel premalo časa. Sem pa zato kar nekaj časa razmišljal o tem, da gre v bistvu za odlično vrsto zabave, ki bi jo veljalo preizkusiti tudi pri nas. Po spletu sem poiskal kar nekaj različnih sob pobega in se pričel navduševati nad zamislijo, da bi tovrstno zabavo ponudil tudi v Sloveniji. Saj veste – ker je pri nas še nismo poznali, bi bila lahko to dobra poslovna priložnost.

Ideje takrat sicer nisem izkoristil, kajti ugotovil sem, da žal ni izvedljiva. Če bi bila soba pobega v kraju, iz katerega prihajam, ne bi bilo zanimivo, saj je premalo ljudi in preveč odročno. Da bi jo odprl v Ljubljani, pa ni bilo mogoče zaradi cen nepremičnin. Nenazadnje si s punco nisva mogla privoščiti niti stanovanja za življenje v Ljubljani in sem se tako tja na delo vozil več kot 90 kilometrov v eno smer. Razmišljal sem o tem, da bi našel nekoga, ki bi vse skupaj financiral, a nisem našel nobene dobre duše, ki bi bila pripravljena investirati v projekt tako, da bi bili partnerji. Sem pa med pogovori hitro ugotovil, da bi mi nenazadnje lahko idejo izmaknili, se je lotili povsem sami in naredili zabavno sobo za pobeg brez mene.

Danes je soba pobega (http://www.thekey.si) tudi pri nas nekaj, v čemer ljudje radi uživajo in nimamo samo ene, temveč jih je na voljo kar nekaj. Glede na to, kar slišim o slovenskih sobah pobega in kaj so mi pred kar precej leti pripovedovali v ZDA, se naše z ameriškimi zaenkrat še ne morejo primerjati. Zato se zaenkrat tudi za obisk še nisem odločil. Verjetno pa se bo treba, kajti k temu me zelo nagovarja moj sin, pa čeprav ima šele devet let in sem mnenja, da je še malo mlad za takšne reči. Se mi pa obeta še nekaj: z ženo sva se odločila, da se pozimi odpraviva v Kalifornijo, na obisk k prijateljem, ki sem jih ravno tako spoznal, ko sem bil prvič na potovanju tam. In če ne drugače, si bom obisk sobe za pobeg privoščil tam – takšne, ki je verjetno precej bolj zanimiva od naših in iz katere ni tako enostavno najti izhoda. No, če ne drugega, tudi zaradi tega, ker ni prav enostavno reševati ugank v tujem jeziku.
https://www.youtube.com/watch?v=O6_eHR0YAgo

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.