Sleme (2077 m)

V Mojstrano ne bo težko najti. Peljite se proti Vratom in za tablo, ki označuje kraj, poiščite primerno parkirno mesto. Prve oznake poti so že malo prej, vendar nič ne de. Krenite čez cesto na stezo in v kakih desetih minutah boste pri prvih markacijah. Pot ne popušča in je kar strma, zato se počasi zagrizite v hrib. Sem in tja se med drevjem odpre kakšen razgled, a je najboljši prihranjen za konec, ko boste zagledali pastirski stan. Julijci s Triglavom bodo kot na dlani in z lahkoto boste prepoznali Debelo peč, Rjavino, triglavsko severno steno, Luknjo … Tu si odpočijte, »privezite dušo« in se odločajte naprej. Do vrha Slemena (2077 m) je še ura in pol hoje, vendar ura in pol samega uživanja ob prelepih razgledih. Le malo nad Planino boste za pol ure utonili v gozd, se samo za kratko strmo vzpeli in že boste zopet v razglednem svetu. Razgled v Vrata in proti Triglavu se spreminja iz minute v minuto. Pot je dobro označena in nadelana. Ko boste prišli na nekak izpostavljen pomol, boste prvič zagledali svoj cilj, na katerega bo le še dobre pol ure. Nadaljevanje po gorski trati pod Vrtaškim vrhom vas bo kmalu pospremilo v še zadnje skrotje, potem pa pobočje postane golo in na vrh se lahko odpravite tudi po svoje med sviščem in drugim rastlinjem. Ko boste prišli na greben, se pripravite, da vam ne bo vzelo sape od prelepega razgleda. Na severu boste videli Rateče, Trupejevo poldne, Kepo in nadaljevanje Karavank in še dlje na vzhod, potem pa se od Jelovice začne svet dvigati v Debelo peč in že boste s pogledom na Triglavu.
Na vrhu vas bo čakala nagrada za nekaj ur hoje. Človek bi se kar pognal še dalje v greben, proti vrha Mužice, vendar ga razgled očara. Naj očara tudi vas in si vzemite čas. Potem pa sestop. Vrnite se do Vrtaške planine, potem pa priporočam, da se pod stanom po edini stezici odpravite desno, kot da bi hoteli iti v Vrata. Naj vas opozorim, da steza ni označena, je pa dobro shojena. Po kakih desetih minutah zavijte levo navzdol, kot bi se hoteli spustiti v prepad. Pa ni tako hudo, saj bodo palice in dobra obutev dovolj za varen korak. Steza vas bo pripeljala na široko gozdno pot. Le pojdite do vode in se malo osvežite, potem pa navzdol in ne čez strugo, ampak v nasprotno smer, dokler se gozdna pot ne stisne nazaj v stezo, ki se po nekaj deset metrih razcepi. Zavijte levo navzdol in kmalu boste nad zgornjim Peričnikom. Tudi tu si vzemite čas in uživajte. Pojdite do slapa in za njim na drugo stran, kjer pot vodi nad veliki slap. Asfaltirana cesta pri koči pod slapom je primerno mesto, kjer boste že ujeli koga, ki vas bo odpeljal do avta. Opozarjam na dobro pripravljenost, popolno planinsko opremo in premišljeno hojo.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.