Ohišje notranjih komponent motorja

Ohišje notranjih komponent motorja

Moderni avtomobilski motorji vsebujejo mnogo različnih komponent, ki delujejo skupaj, da ustvarijo pogonsko moč. Tako se bati, cilindri, ročična gred in drugi mehanski deli nahajajo znotraj avtomobilskega bloka motorja. Ta pa deluje kot ohišje in omogoča proces notranjega izgorevanja goriva. Dejstvo pa je, da je ohišje vedno pod veliko obremenitvijo, saj se motor segreva, hladi ter nanj delujejo velike fizične sile. Tako je včasih morda potrebno zamenjati tesnila in druge malenkosti, da naš avtomobil lahko deluje brezhibno.

Materiali izdelave avtomobilskega bloka motorja

Dandanes se v avtomobilski industrij zelo pogosto uporablja aluminij. Temu je tako, saj je to najbolj pogost material v zemljini skorji, ki ga je relativno lahko pridelati in obdelati. Poleg tega pa ima izjemne lastnosti, kot so:

  • Dolga življenjska doba
  • Odpornost na vročino
  • Majhno težo

Zgoraj omenjene lastnosti so glavni razlog, da je blok motorja pri avtomobilu narejen iz aluminija. V starejših vozilih pa so jih večinoma izdelovali iz lito-železa. Kovinska konstrukcija zagotovi samemu bloku moč in sposobnost prenašanja vročine. Ta vročina pa se ustvari zaradi notranjega izgorevanja goriva. Tako mora avtomobilski blok motorja prenesti vročino do hladilnega sistema, katerega pomembni del je ekspanzijska posoda.

Glava cilindra se nahaja na bloku motorja

Zanimivost avtomobilskega motornega bloka je to, da ima na zgornji strani odprtine za bate. Na samem bloku motorja pa je nameščena glava cilindra oziroma glava valja. Ko prižgemo motor, se bati pričnejo pomikati navzgor in navzdol. To pa ustvarja pogonsko moč za ročično gred, ki poganja kolesa. Tako se avtomobil prične premikati. Pomembno pa se je zavedati, da je to kompleksen mehanski proces. To je tudi razlog, da motor potrebuje mazivo, ki omogoča premikanje vseh notranjih delov. Na dnu motorja se običajno ravno zaradi tega nahaja rezervoar za olje. Zraven pa je nameščena črpalka, ki dovaja olje v različne prehode in gibljive dele bloka motorja pri avtomobilu.

Puščanje vode, olja in druge težave z motorjem

Dejstvo je, da je zanesljivost avtomobilskega bloka motorja izredna. Večinoma deluje brez težav celotno življenjsko dobo našega vozila. Res pa je, da se v nekaterih primerih lahko pojavijo tudi težave. 

Ena izmed najbolj pogostih težav je ta, da opazimo antifriz pod vozilom, kjer se nahaja motor. Včasih je za to odgovorna cev, radiator, vendar ni vedno tako. Lahko se tudi zgodi, da sam blok pušča. To težavo je težko odpraviti in bo morda potrebna obnova motorja.

Druga najbolj pogosta težava pa so počeni cilindri. V nekaterih primerih se gladka stena cilindra obrabi do te mere, da batni obroči ne zagotavljajo dobrega tesnila. 

Veliko število nadomestnih delov za naš avtomobil lahko zasledimo na spletni strani www.silux.ba. Na omenjeni strani imajo v ponudbi originalne in poprodajne nadomestne dele za veliko število osebnih vozil.

Naša ponudba dvigalk za avtomobile in tovorna vozila pa bo brez težav ustrezala še tako zahtevnim uporabnikom in zahtevam. Preberite več …

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.