Goli vrh (1787 m)

je gora, ki nadomesti, kar zadeva razgled, Babe nad Jezerskim, le da je vzpon nanj bistveno lažji. Do Jezerskega ni težko prikrmariti, potem do Planšarskega jezera in mimo njega po poti, ki vodi proti skalnim stenam. Cesta vodi med pašniki in pred vami so Ravenska Kočna in Grintovci, kot radi imenujemo gore okoli Grintovca, najvišjega vrha Kamniško-Savinjskih Alp. Od leve proti desni so Rinke, Skuta, Dolgi hrbet, Grintovec, verigo pa koncuje Kočna. Peljite dalje do gozda, prečkajte strugo hudournika in nato pri prvem razcepu zavijte levo, vendar le nekaj deset metrov, namreč do krmilnice divjadi. Če boste s hrbtom obrnjeni proti omenjenim goram, boste opazili stezo in ji po oznakah sledite v gozd. Ob studenčku se kar hitro se začne strmo vzpenjati. Po kakih 15 minutah boste na jasi, od koder se proti zahodu odpre prvi razgled proti grebenu Košute. Nadaljujte po kolovozu do konca jase in tam po stezi spet v gozd. V dobre pol ure se pot »poravna« in tu je oznaka, da se desno cepi pot na Babe in da bo 45 minut potrebno »gristi kolena« na izbrani vrh.
Ne bodite nestrpni. Vrh je res gol zadnjih 20 višinskih metrov, zato pa je razgled na okoliške gore prekrasen. Na zahodu se vleče greben Košute, levo od njega Stegovnik in Storžič za njim, na jugu pa stoje že prej opisani lepotci. Na sever so avstrijski hribi in z zemljevidom Kamniško-Savinjskih Alp jih boste zlahka prepoznali. Za sestop ni nobene druge izbire kot pristopna smer.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.