Javorov vrh (1430 m)

Resda ni posebno visok, a kljub temu ponuja dobri dve uri lepe hoje po gozdu in možnost izbire. Na izhodišče se pripeljite mimo Preddvora po cesti proti Jezerskemu in po dobrem kilometru postanite pozorni na transformator na desni ob cesti. Tu so oznake, ki točno usmerjajo. Vseskozi so ob cesti vse do Čemšeniške koče, kjer se cesta konca in kjer se proti severovzhodu odpre razgled proti 600 metrov višjemu vrhu. Tu si slabše pripravljeni lahko »privezejo dušo« ali pa na klopeh ob lepem vremenu počakajo na tiste, ki se odpravijo na vrh.
Tik pred kočo vodi dobro shojena steza navkreber skozi smrečje. V bukovem gozdu bodite pozorni na razmočeno listje, na katerem lahko neprijetno padete in končate turo. Vseskozi bodite pozorni na markacije, ker sicer lahko kaj hitro zgrešite stezo.
Po urici hoda ste na razpotju, kjer se srečata pristop od Čemšeniške koče in z Jakoba nad Preddvorom. Od tu dalje se lahko odlocite za lepšo pot po grebenu ali pa za stezo po južnem pobočju. Do vrha je še pol urice. Tu se razgled odpira proti Storžiču na severu, levo od njega proti Julijcem, na vzhodu proti Kočni in desno od nje proti Krvavcu ter dalje proti Ljubljani in hribovju za njo. Višina Javorovega vrha je takšna, da je tudi vrh porasel, zato ga je pametno obiskati tedaj, ko ni listja na drevju in ko je mogoč razgled.
O sestopu razmišljajte z zemljevidom Kamniško-Savinjskih Alp v rokah. Lahko se vrnete po isti poti ali pa morda nadaljujete celo preko Zaplate do Kališča in nato sestopite v Bašelj.

Similar Posts:

Releated

Koželjeva pot

Zapeljite se do Stahovice in tam zavijte proti Kamniški Bistrici, kot da bi se zeleli povzpeti na Veliko planino. Peljite se mimo gostilne Planinski orel do ostrega desnega ovinka, kjer se cesta ob skali nekoliko zoži, na levo pa je odcep čez most. Ko se boste zapeljali čezenj, parkirajte avto. Dobro označena pot po desnem […]

Korenski vrh (1999 m)

Nanj se da priti iz vec smeri: s Kokrškega sedla, iz doline Kokre čez Roblekov kot na Dolgo njivo, najhitreje in najenostavneje pa s Krvavca. Z zičnico se zapeljite do Doma na Krvavcu in nadaljujte proti vrhu Zvoha (1971 m) in po čudoviti grebenski poti preko Ježa, kjer se pot sem in tja celo malo […]