Rodica (1966 m)

Skozi Bled se zapeljite do zičnice na Vogel in se na zgornji postaji napotite do prijazne planinske postojanke Merjasec. Lepo presenečenje vas čaka. Čeprav ne boste narocili česa takšnega, da bi vam pod krožnik položili papir, si ga lahko vseeno vzamete. Pa ne brez razloga. Na njem je namrec odtisnjen zemljevid okoliških hribov in vrisani so planinske poti ter turni smuki.
Za kočo je vzoren smerokaz, levo od njega pa že vidimo Rodico. Pot vodi proti Šiji, kamor boste prišli v nekaj manj kot urici ob prelepem razgledu na Julijce. Tik pod vrhom se odcepi levo in spusti nekoliko navzdol, po desetih minutah pa kar nenadoma plane v skalni skok in že boste na grebenu med Gorenjsko in Primorsko. Zgledno označena pot potem vodi malo gor in malo dol in v pol ure pripelje do oznake Čez Suho. Nadaljujte po dobro uhojeni poti.
Zadnjih dvajset minut se samo še vzpenja, vrh postaja vse bolj slikovit in razgled je vse lepši in lepši, tako da človek ob razgledovanju sploh ne ve, kdaj je dosegel vrh. Na severu so Julijci, na zahodu hribi nad Sočo in na vzhodu Karavanke in kamniške planine. Ne hodite brez zemljevida Julijci – vzhodni del, če niste zelo dobri poznavalci.
Sestop je poglavje zase. Na izbiro je več poti, od nadaljevanja do Črne prsti in sestopa na primorsko stran do sestopa v Ribčev Laz. Najlažja je seveda odločitev za pristopno smer.

Similar Posts:

Related posts