Tolsta Košuta (2057 m)

Izhodišce je Trzič. Skozenj se boste zapeljali v Dolžanovo sotesko in nadaljevali do Jelendola. V krizišču, kjer bodo oznake kazale proti Kofcam in Košutnikovemu turnu, se odpeljite naravnost po makadamski cesti še dober kilometer do nekdanje stražnice, tu pa zavijte levo in potem tako dalež, dokler se cesta ne razširi v kar veliko parkirišže.
Tu se pripravite, zapustite cesto in se levo, sledež oznakam, napotite nekoliko bolj strmo navkreber. Po kakšnih dvajsetih minutah hoda boste pri lovski prezi prišli iz gozda. Pred vami se bo odprl prelep razgled na vrhove na levi nad vami in zadnji v grebenu Košute je vaš cilj. Še nekaj minut in že boste pri pastirski koči v Dolgi njivi. Tu si lahko nekoliko privezete dušo in se pripravite za nadaljevanje ture, ki bo trajala še malo več kot enkrat toliko. Pot se najprej nekoliko bolj strmo vzpne, vendar se kmalu poravna. Izginejo še zadnja drevesa in ostane samo še ruševje. Nadaljujte po dolini med grebenom na levi in Plešcem na desni do konca dolinice, kjer zavijte levo navzgor. V trenutku, ko se boste začeli vzpenjati, se bodo na vzhodu pokazali Grintovci in na zahodu Julijci; pomagajte si z zemljevidom Karavank. Od tod ne hitite, ampak se predajajte prelepim razgledom. Vrh, ki je pravzaprav meja z Avstrijo, je dovolj velik za udoben počitek in razgled. Sestopili boste po smeri pristopa in na travah pazili, da ne bi zdrsnili.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.