kamnoseštvo

Kratka zgodovina kamnoseštva

Obdelovanje kamna je nekaj s čimer so se že starodavne civilizacije intenzivno ukvarjale. Kamen je material, ki je človeštvu pomagal preživeti praktično nemogoče izzive. Obenem pa je odličen gradben material, ki vzdrži stoletja ali celo tisočletja. V Sloveniji je kamnoseštvo tudi močno prisotno, saj je potrebno za izgradnjo nagrobnikov, zidnih oblog, kipov in raznih drugih struktur ter tudi objektov. Družina Kunovar se ukvarja z obdelavo in predelava kamna že od začetka 20. stoletja, kar je preraslo v današnje uspešno podjetje, ki izdeluje številne kamnite strukture in se ukvarja za manj ter bolj naprednimi projekti vgradnje kamnitih elementov v razne objekte.

Kamnoseki so inženirji in umetniki obenem

Zanimivo dejstvo je, da se orodja za obdelavo kamna niso bistveno spremenila že več tisoč let. Dandanes poznamo moderno računalniško kamnoseško tehnologijo, ki se jo uporablja pri gradnji mnogih kamnitih elementov. Usposabljanje kamnoseka pa še vedno poteka s klasičnimi orodji, kot so kladiva, klini, vrtalniki in podobno. Mojster kamnosek se mora naučiti večine orodij in tudi pridobiti občutek za globino, izgled in strukturo kamnitih zgradb, če želi profesionalno opravljati svoj poklic.

kamnoseštvo za izgradnjo raznih struktur iz kamna
V Sloveniji je kamnoseštvo tudi močno prisotno, saj je potrebno za izgradnjo nagrobnikov, zidnih oblog, kipov in raznih drugih struktur ter tudi objektov.

Izkušeni kamnoseki se morajo tudi izobraževati pri delu na višini. Obenem pa morajo ob vseh pritiskih ohraniti dobro koordinacijo oči in rok. Zato se smatra kot zahteven poklic, ki zahteva dobro telesno motoriko, znanje matematike in občutek za delo s kamnom – vse omenjene in druge lastnosti se naravno izboljšajo ali razvijejo med usposabljanjem.

Od kdaj je kamnoseštvo priznano kot poklic?

Izvoru različnih obrti je težko določiti specifično letnico. Je pa zabeleženo, da je kamnoseštvo ena izmed prvih obrti, saj so jo že starodavni Grki, Rimljani in druge civilizacije priznavale. Verjetno pa sežejo izvori omenjene obrti še dlje v zgodovino, saj so ljudje potrebovali kamen, da so si gradili zatočišča, izdelovali orodja in orožja ter podobno.

Starodavna ljudstva so s pomočjo kamnoseštva ustvarila nepozabne spomenike, ki še dandanes stojijo.

Perzijci so gradili velikanske spomenike, palače in druge zgradbe. Rimljani in Grki pa so ustvarjali mojstrovine, ki nam še dandanes jemljejo sapo ob pogledu na njih. V Evropi je velikanski zagon kamnoseštva mogoče opaziti v 9. stoletju, saj so takrat bile zgrajene mnoge kamnite stavbe. Kasneje v 12. stoletju pa so bile v Evropi ustvarjene mojstrovine, ki kljubujejo razumu mogočega v obliki cerkva in drugih veličastnih objektov.

Kamnoseštvo v modernem svetu

Dandanes je mogoče izdelati številne predmete ali elemente iz kamna. Zaradi velike razpoložljivost različnih kamnin in tudi umetnega kamna, lahko kamnoseki izdelajo stopnice, ograje, stenske obloge, kuhinjske pulte, tla in več iz kamna.

Tradicionalni kamnosek razpravlja o svoji obrti

Uporaba modernih orodij, kot so CNC stroji, strojni vrtalniki, laserski merilniki in podobno je omogočila kamnosekom, da ustvarijo izredno natančne mojstrovine. Seveda pa tehnologija ne more zamenjati izkušenj, domiselnosti in spretnosti mojstrov kamnosekov, ki so deloma matematiki, inženirji ter umetniki. Zato je še dandanes njihovo delo še vedno zelo spoštovano in zelo zahtevano pri izgradnji številnih objektov.

Similar Posts:

Releated

Kako izbrati pravo motorno kosilnico za vašo zelenico?

Če imate zastarelo ali pokvarjeno kosilnico, ali pa jo kupujete prvič, se verjetno zavedate, da je na trgu veliko različnih motoriziranih kosilnic in izbira prave za vašo zelenico ni tako preprosta. Pri izbiri motorne kosilnice je nekaj ključnih stvari, na katere morate biti pozorni. Pomembno je, da preverite, iz kakšnega materiala je izdelana vrtna kosilnica. […]

Zakaj je lesena vrtna lopa dobra izbira?

Vrtna lopa je nepogrešljiv dodatek vsakega vrta, tudi pri nas jih lahko opazimo pri skoraj vsaki hiši. Vrtne lope prinašajo več prednosti, v katerih lahko uživamo vse leto. Če oklevate glede nakupa vrtne lope, se prepričajte, zakaj je prav lesena vrtna lopa popoln dodatek vašemu vrtu. Similar Posts: Kamnite obloge v notranjih in zunanjih prostorih […]