Evolucija vinarskih posod

Evolucija vinarskih posod

Transport vina do kupcev je bil v zgodovini vinogradništva pomemben izziv. Prvotno so vino shranjevali v živalskih mehovih, kasneje pa so prišle v uporabo manjše prenosne glinene posode, imenovane amfore. Ta tradicija je trajala v Vzhodnem rimskem cesarstvu vse do 11. stoletja. Na kontinentalnem delu Evrope so Galci okoli leta 350 pr. n. št. razvili lesene sode, ki so postali ključna posoda za pridelavo, shranjevanje in prevoz vina, še preden so steklenice sploh začele uporabljati – to pa se je zgodilo šele v 18. stoletju.

Rostfrei sodi omogočajo odlično hermetično zaprtost, kar ohranja svežino in arome vina.

Vsestranskost lesenih sodov in njihova raznolikost

Leseni sodi so predstavljali trpežno in robustno rešitev za prevoz vina. Zanje so bile značilne različne velikosti in oblike. Sodi za vino, ki so stali v kleteh, so bili običajno večji, medtem ko so bili tisti za transport dovolj majhni, da so jih ljudje lahko premikali. Osnovna enota je bil tonneau (angleško tun ali ton) – sod z volumnom 900 litrov. Za enak volumen so uporabljali dva soda, imenovana pipe (angleško), ali štiri sode, imenovane hogsheads (angleško), z volumnom 225 litrov. V sodobnem vinogradništvu se za sode, ki imajo enak volumen kot nekoč hogsheads, uporablja izraz barrique.

Inovacije v 20. stoletju – beton in nerjaveča pločevina

V 20. stoletju so se pojavile nove tehnologije in materiale za pridelavo in shranjevanje vina. Betonske cisterne, obdelane z glazuro od znotraj, so postale priljubljena izbira zaradi svoje trpežnosti in učinkovitosti pri ohranjanju okusa vina. Poleg tega so inox sodi za vino pločevina postala prevladujoča izbira zaradi svoje odpornosti proti koroziji, kar je omogočilo dolgotrajno in zanesljivo shranjevanje vina. S temi inovacijami se je v svetu vinogradništva odprlo novo obdobje, ki je prineslo napredek in izboljšave pri pridelavi, hranjenju ter prevozu edinstvenih vin.

Bogata dediščina in nenehne inovacije vinske industrije

V zgodovini vinogradništva se prepletajo stoletja tradicije, inovacij ter ustvarjalnosti. Od prvih dni, ko so vino prevažali v živalskih mehovih in shranjevali v amforah, do razcveta lesenih sodov in sodobnih materialov kot so beton in nerjaveča pločevina, je vinska industrija nenehno iskala načine, kako izboljšati okus in trajnost vina. Vsaka nova tehnologija in posoda je prinesla svoje izzive in priložnosti, od oblikovanja okusa do povečanja učinkovitosti proizvodnje. Danes lahko uživamo v vinu, ki je rezultat stoletij trdega dela, znanja in strasti vinarjev po vsem svetu.

Similar Posts:

Robert Dans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.